Sascha, Anjo en hun 2 kids kregen in 2017 te horen dat Anjo ALS heeft en hieraan zal overlijden.
Sascha, Anjo en hun 2 kids kregen in 2017 te horen dat Anjo ALS heeft en hieraan zal overlijden. Foto: Sascha Groen

Troostboek voor rouwende kinderen

11 juni 2020 om 13:50 Algemeen

“Hoe troost ik mijn kinderen nu papa niet meer beter wordt?”

Eline Buijs

“Papa Draak leert Drakie vliegen, vuurspuwen en nog veel meer. Maar op een dag wordt papa Draak ziek. Zo ziek, dat hij niet meer beter kan worden.” Zo start het prentenboek van Sascha Groen uit Bilthoven dat op 27 mei verscheen. In 2017 kregen Sascha en haar man Anjo Snijders te horen dat Anjo zou komen te overlijden aan ALS. Hun leven en dat van hun kinderen van 5 en 10 jaar staat sindsdien op zijn kop.

BILTHOVEN - “Hoe troost ik mijn kinderen die net hebben gehoord dat hun vader niet meer beter wordt?” Sascha vond een hoop boeken over stervende opa’s en oma’s, moeders met kanker, over de hemel, sterretjes en wolken. Maar niet het boek dat ze zocht: “Een boek dat jonge kinderen troost geeft als een van hun ouders ongeneeslijk ziek is.” Dus schreef en illustreerde ze het zelf. En nu is het in boekwinkels te koop onder de titel: ‘Papa draak wordt niet meer beter’.

“In het prentenboek kunnen jonge kinderen zichzelf herkennen en erkenning vinden voor hun gevoelens. Een verdrietig verhaal, met ruimte voor humor. Het schrijven was voor ons gezin helend. We hebben het echt samen gedaan. Als ik aan tafel zat te schetsen, bracht dat het gesprek over het naderende afscheid op gang. Ik tekende het, terwijl het onszelf overkwam”, vertelt ze.

“Ik schreef dit boek, omdat ik kinderen die een ouder gaan verliezen een troostboek gun. Het is mijn droom dat het bij ieder rouwend kind terecht komt. Het komt te liggen in ziekenhuizen, bij rouwtherapeuten en uitvaartcentra. Nu nog in Nederland, maar hopelijk ook wereldwijd.”

Omstanders vinden het volgens Sascha vaak lastig om goed om te gaan met kinderen die een ouder gaan verliezen en denken ‘wat moet ik zeggen en wat kan ik doen?’ “Laat het initiatief bij het kind liggen. Kinderen geven het zelf aan als ze ergens over willen praten. Geef het kind de ruimte om te vertellen, maar vraag niet te veel door. Als het te veel wordt voor een kind, dan zal het vanzelf iets anders gaan doen. Vul niet in voor het kind dat het nodig heeft. Ga vooral het gesprek aan met de ouders.”

Afgelopen week lanceerde het ministerie van VWS een campagne om jonge mantelzorgers te stimuleren om over hun zorgen te praten en gebruik te maken van hulp. Sascha: “Ik vind het nog altijd moeilijk om hulp aan te nemen. Maar de luxe om geen hulp aan te nemen, heb ik niet. Ik kan wel te trots zijn, maar het maakt het voor mijn kinderen makkelijker als ik het wel doe. Dus zet ik me daar overheen.”

Heb je een gezin in je buurt dat jouw steun kan gebruiken? Sascha: “Bied praktische hulp aan. Bijvoorbeeld een keer een maaltijd koken of de tuin netjes houden. Wij hebben bijvoorbeeld een buurman die onze kliko’s buitenzet. Dat lijkt iets kleins, maar ik heb de ruimte vaak niet om eraan te denken. En dan zit ik met volle bakken.”

Per verkocht boek doneert de uitgeverij 1 euro aan ALS Nederland.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie