Foto:

Een goede zoon

Column Ike Bekking

Afgelopen maandagavond mocht ik voor de vijfde keer aanwezig zijn bij de uitreiking van de Libris Literatuur Prijs (LLP) en ik vind het leuk om deze bijzondere ervaring met u te delen.

Het is de 26e keer dat deze geldprijs van 50.000 euro werd toegekend en ook dit jaar was het weer een mooi feest.

Het feest op zich is voor mij natuurlijk een sigaar uit eigen doos want de contributie aan Libris is elke maand een aanzienlijk bedrag en zo zie ik daar dan toch weer iets van terug, los daar van is deze reünie van boekenmensen één van de hoogtepunten van het jaar.

De LLP op zich is prestigieus en relevant. Het kan voor een schrijver een doorbraak bij het grote publiek betekenen en het geldbedrag is serieus. Deze aanmoediging doet er werkelijk toe: het is ten slotte algemeen bekend dat een schrijver amper van zijn werk kan leven.

Al met al een spannende avond voor schrijver, uitgever en boekverkoper want hoe je het ook wendt of keert; er is een commercieel belang. Dat wordt overigens niet gedeeld door de onafhankelijke jury. Deze beoordeelt vooral op inhoud en originaliteit waar wij boekhandelaren hopen op een winnaar voor een groot publiek...

Tijdens het diner voor ca 140 personen in de Spiegelzaal van het Amstelhotel leidde Lidewijde Paris de genomineerden door de avond heen en las Gijs Scholten van Asschat tussen de gangen door, voor, uit de genomineerde boeken. Dat gaat al jaren zo.

En zo kabbelt de avond door tot we overschakelen naar Nieuwsuur waar we dan ineens 'live' in de uitzending zitten en waar de winnaar 'live' bekend wordt gemaakt.

Een mooi moment, ook dit jaar, voor Rob van Essen die eerst elf andere boeken moest schrijven en reeds tweemaal eerder genomineerd was.

Het was een mooie avond en ik hoop van harte voor Rob van Essen dat deze prijs ook voor hem een doorbraak zal zijn en hij bij het 'grote publiek' bekend zal worden.

note van de redactie:
Het winnende boek van Van Essen, dat in de nabije toekomst speelt en waarin een 60-jarige man na de dood van zijn moeder de greep op het leven dreigt te verliezen, 'intrigeert, amuseert en zet aan tot denken over onszelf en de wereld om ons heen', aldus de jury.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden