Afbeelding
Foto:

Kerstgeluk

Algemeen

Evelien Ribbens - Wat ik zo irritant vind aan kerstmis is dat er door de media en de commercie een beeld wordt geschapen alsof iedereen met enorm harmonische gezinnen in prachtig versierde kamers aan de rijk gevulde dis zit.

We zien in die plaatjes nooit dreinende peuters, vechtende ooms, ouders die gebukt gaan onder enorme schulden (soms te wijten aan de belastingdienst) en opa’s en oma’s die dementeren of overbelast zijn door de mantelzorg. En, u bent het vast wel met me eens dat in de meeste families deze situaties in allerlei variaties voorkomen.

Ook wordt er nooit van uit gegaan dat er mensen zijn die gewoon alleen of met z’n tweeën thuis zitten met een bordje andijviestampot op schoot voor de TV. Terwijl dat ook heel comfortabel kan zijn. Of eenzaam natuurlijk. Eenzaam ga je je ook wel voelen als je met al die verplichte gezelligheid om de oren wordt geslagen.

“is de sneeuwpop iets te feministisch geworden?”

Wij houden kerst altijd redelijk simpel. En een groot hoogtepunt voor mij is het moment dat we onze zingende kerstpoppen weer van zolder halen. De poppen zijn gekocht in 1996 of zo. Een rendier, een sneeuwpop en een kerstman. Die met z’n drieën het lied Jingle bells ten gehore kunnen brengen. Degene die het eerst wordt aangezet vertolkt de solo’s in het lied en de andere twee vallen in bij het refrein.

Wat er zo leuk aan is is dat het ons confronteert met onze eigen geschiedenis. Onze kinderen en (bonus) kleinkinderen hebben eindeloos die poppen aangezet. Zo vaak dat we ze altijd wel ergens op een hoge kast moesten gaan zetten halverwege de kerstvakantie.

Ook worden de poppen, net als wijzelf, een dagje ouder. Hun gewrichten kraken, ze zingen te langzaam of ze vergeten af en toe een zinnetje. Eén van hen, mevrouw de sneeuwpop, is bijzonder eigenwijs geworden. Zij wil alleen nog maar meedoen als ze de solo mag zingen. Als zij niet als eerste wordt aangezet doet ze eenvoudigweg helemaal niet meer mee.

Is de feministische opvoeding die wij onze dochters hebben gegeven bij haar ook aangekomen en slaat ze er een beetje in door of is ze gewoon een sacherijnig oud mens wat doorlopend aandacht wil?

Maar ik bedoel maar; kerstgeluk kan in een heel klein hoekje zitten.

Ik wens u heel fijne dagen en een prachtig 2020.

advertentie