GroenLinks wil betere toegankelijkheid evenementen

17 december 2019 om 15:29 Algemeen

De fractie van GroenLinks in de Biltse gemeenteraad wil dat evenementen en festivals ook toegankelijk worden voor mensen met een beperking. Raadslid Ingrid Oude Lenferink dringt er via schriftelijke vragen bij het College van BenW op aan om hiertoe het Draaiboek Evenementen aan te passen. Dat bevat een groot aantal vragen aan de organisatoren over zaken als geluidsversterking, energievoorziening en verkeersafwikkeling, maar niet over de toegankelijkheid.

In 2016 is voor Nederland het VN-verdrag Handicap inzake de rechten van mensen met een beperking (zowel motorisch, auditief, visueel, psychisch als mentaal) in werking getreden. Eén van de onderwerpen in dit verdrag is de toegankelijkheid van culturele en sportieve evenementen. Hierbij gaat de toegankelijkheid verder dan een brede ingang of een invalidentoilet. Ook de omgeving, de inrichting van de zalen of het terrein, de communicatie en de veiligheid moeten worden meegenomen.

In de gemeente De Bilt vinden jaarlijks diverse evenementen plaats, zoals bijvoorbeeld het drukbezochte Soenda Festival. Het is belangrijk dat mensen met een beperking hier welkom zijn en kunnen deelnemen. Volgens GroenLinks kan de gemeente hierop sturen door het vergunningenbeleid aan te scherpen en bij het opstellen van de voorwaarden ook ervaringsdeskundigen te betrekken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie