Persbericht: Oproep materiaal WOII

16 december 2019 om 14:03 Algemeen

Oproep: Inlever dag foto’s en documenten uit 1940 - ‘45

Nog altijd duiken bijzondere foto’s, films, objecten, brieven dagboeken en andere documenten op uit de Tweede Wereldoorlog. Soms bij een verhuizing, soms bij de sloop van een woning of zomaar bij her opruimen van een zolder. Lang niet altijd wordt eraan gedacht dat dit voor een archief of museum heel waardevol kan zijn.

Heeft u thuis originele foto’s, film, kranten, brieven, dagboeken en andere documenten uit de periode 1940-1945 uit de regio? En wilt u deze met ons delen in het kader van 75 jaar Vrijheid? Kom dan naar een van onze inleverdagen!

Waar willen we ze voor gebruiken?

In het kader van de landelijk herdenking en viering 75 jaar Vrijheid, organiseren we als Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) verschillende tentoonstellingen, onder andere in het gebouw van het RHCVV in Breukelen, in het Poldermuseum Waverveen, in Museum Weesp en samen met het Online Museum De Bilt. We werken hiervoor nauw samen met verschillende partners, waaronder de musea, Oranjeverenigingen en Historische Kringen.

We willen in de tentoonstellingen de oorlog en de bevrijding belichten zoals die in onze streek is beleefd. We gaan de verhalen die samenhangen met deze objecten en documenten vastleggen en verspreiden om te zorgen dat jongere generaties een beeld kunnen vormen van deze oorlogsjaren. Zonder herinneren kunnen wij niet herdenken en vieren.

Uw bijdrage kan net het ontbrekende onderdeel zijn van ons verhaal.

Hoe werkt het?

Bezoek een van de inleverdagen van het RHCVV en neem uw foto’s en documenten mee.

Breukelen: zaterdag 11 januari, bij het RHCVV aan de Schepersweg 6e, van 10.00 - 13.00 uur

Weesp: zaterdag 18 januari Raadzaal in het stadhuis, Nieuwstraat 70a, van 10.00 - 13.00 uur

Als de beelden in onze collectie passen of als we ze graag willen gebruiken voor onze activiteiten, dan maken we er direct een digitale reproductie van en maken we verdere afspraken over een bruikleen. Uiteraard is het ook mogelijk aan het archief te schenken. Zo zorgen we er samen voor dat de tastbare herinneringen aan de jaren 1940-1945 niet verloren gaan voor toekomstige generaties.

Graag willen we dan zoveel mogelijk weten over wat u meebrengt, die gegevens kunt u ter plaatse invullen op een formulier. Wij helpen u daar graag bij. Wilt u de gegevens vast thuis invullen? Dat kan ook. Op onze website en bij ons aan de balie kunt u een document vinden waar u alle informatie op kunt vermelden. (www.rhcvechtenvenen.nl)

Waar zoeken wij naar?
Het gaat vooral om (originele) foto’s, brieven, dagboeken, tekeningen, affiches, documenten en meer die ons iets vertellen over de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Het kan betrekking hebben op meer specifieke onderwerpen, maar ook op het dagelijkse leven. We willen graag een zo compleet mogelijk beeld geven van alle aspecten van de periode 1940-1945.

Goed bewaard en gebruikt
De collectie van het RHCVV wordt onder optimale omstandigheden bewaard en is voor iedereen toegankelijk via onze website en studiezaal, voor wisselexposities en (wetenschappelijk) onderzoek. Als het vertrouwelijke informatie is die niet openbaargemaakt kan of mag worden, dan valt het onder de Archiefwet 1995 en kunnen beperkingen op de openbaarheid worden toegepast.

Over het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen

Het RHCVV bewaart en beheert de archieven van de gemeenten De Ronde Venen, Stichtse Vecht, de Bilt en Weesp. Daarnaast bezitten we een grote verzameling historische archieven van particulieren, bedrijven, verenigingen en kerken uit de hele streek. Op onze studiezaal kunt u terecht voor onderzoek en het inzien van onze bibliotheek. Regelmatig organiseren we cursussen, lezingen en tentoonstellingen. Voor meer informatie: www.rhcvechtenvenen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie