Josse met zijn rondscharrelde varkens van Pigme die hij circulaire brokjes voert. Foto: archief Pigme
Josse met zijn rondscharrelde varkens van Pigme die hij circulaire brokjes voert. Foto: archief Pigme Foto: archief Pigme

Weet waar je vlees op je bord vandaan komt en kies bewust

13 december 2019 om 03:26 Algemeen

‘Iedereen denkt bij varkens aan de stank en te kleine hokken waar ze elkaars staart afbijten. Geef varkens de ruimte en ze stinken niet en kunnen een positieve bijdrage leveren aan hun omgeving.’

door Astrid van Walsem

De Bilt- Anderhalf jaar geleden studeerde Josse af aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch in de richting dier en veehouderij. Met zijn afstudeerproject wil hij de afstand verkleinen tussen de consument en het levende dier dat uiteindelijk op het bord belandt.

In Stan Gloudemans van Buitengewone varkens vond Josse de ideale compagnon die geloofde in zijn idee. En zo werd zijn project Pigme onderdeel van Buitengewone Varkens. ‘De naam Pigme heb ik gekozen, omdat het staat voor bewust kiezen en locatie specifiek vlees. Kortom, pick me. Stan en ik geloven allebei in het belang van dierenwelzijn. Varkens horen buiten te lopen en lekker te kunnen wroeten en rollen in de aarde. Wij bezitten zelf geen grond, maar zoeken de samenwerking met grondbezitters. Ik zet graag het gedrag van de varkens in om hun omgeving positief te beïnvloeden. Zo lopen onze varkens rond op kinderboerderijen waar zij een educatieve rol vervullen. Ook heb ik als proef varkens kunnen inzetten in een project in Houten om de overlast van de ganzen te beperken die veel al broeden langs de kanten van de rondweg daar. De vraag was of de varkens ganzeneieren zouden eten. En dat deden zij! Hierdoor zijn er 400 ganzen minder geboren.


De varkens geven wij circulaire voeding. Zeg maar de restproducten van de voedselindustrie. Van de levensmiddelresten die de consument en bedrijven weggooien, worden circulaire brokjes gemaakt voor de varkens. De mest die zij hiervan produceren hergebruiken wij weer voor het vruchtbaar maken van de grond. Wij houden alleen de varkens die wij kunnen verkopen aan onze eigen klanten en wij werken het liefst lokaal. Zo lever ik bijvoorbeeld aan de landwinkel De Hooierij en restaurant Pomp41. Wij maken de specifieke producten waar zij om vragen. De hele keten van de geboorte van de biggen tot een verantwoord stukje vlees op het bord hebben wij in eigen hand. Ik wil graag de consument bewust maken van het effect van hun eetpatronen om hen vervolgens duurzamere keuzes te laten maken. En verder laat ik graag zien hoeveel positieve impact dieren op hun omgeving kunnen hebben.’

Boeren in De Bilt

Komende weken laat Astrid verschillende agrarische ondernemers aan het woord in de serie “Boeren in de Bilt.’ Deze week Josse Haarhuis (23) uit De Bilt. Het kan anders, daar was Josse van overtuigd. Het negatieve imago van varkensvlees ombuigen naar iets positiefs.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie