Afbeelding
Foto: Elisa Smook

Radmilo Soda onthult eerste van 30 persoonlijke verhalen in Hoog Catharijne om bewustwording te vergroten

21 november 2019 om 08:59 Algemeen

Woensdag 20 november 2019, Utrecht – Vandaag, middenin de Week tegen Kindermishandeling, rolt Veilig Thuis Utrecht een levensgroot tapijt van 54 vierkante meter uit in Hoog Catharijne. Radmilo Soda trapt de actie ‘Veeg kindermishandeling niet onder het tapijt’ af door als eerste een deel van het tapijt op te rollen. De oud-bokskampioen kreeg in zijn bewogen jeugd te maken met mishandeling. Bij het oprollen van het tapijt komen persoonlijke en aangrijpende verhalen tevoorschijn van kinderen, ouders en omstanders die met kindermishandeling te maken kregen. Jaarlijks worden meer dan 119.000 kinderen mishandeld of verwaarloosd. Dat is gemiddeld 1 kind per klas. Om dit te veranderen, is het belangrijk dat omstanders weten wat te doen bij vermoedens van kindermishandeling.

Kindermishandeling in Nederland

Vandaag is het precies 30 jaar geleden dat het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind werd aangenomen door de Verenigde Naties. Het thema van de 7e Week tegen Kindermishandeling is: ‘Leren van elkaar’. Structureel aandacht vragen voor een thema als kindermishandeling in ons land is en blijft broodnodig. Een aantal belangrijke feiten en cijfers (bron: NJI) over dit complexe en hardnekkige probleem op een rij:

Jaarlijks worden landelijk 119.000 kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar mishandeld of verwaarloosd. Dat is ongeveer 3 procent van alle kinderen in Nederland. Ongeveer 16.000 thuiswonende kinderen ervaren min of meer ernstige problemen bij een vechtscheiding. Geestelijk geweld en emotionele verwaarlozing zijn net zo schadelijk voor kinderen als lichamelijk geweld en vallen dus ook onder kindermishandeling- of verwaarlozing. In de meeste situaties is er één sleutelpersoon die het patroon kan doorbreken en de situatie van het kind kan veranderen. 

Radmilo Soda, oud-bokskampioen en personal trainer: “Ik ben altijd vrij open geweest over mijn bewogen jeugd omdat ik het belangrijk vind om te laten zien dat er altijd een weg terug is. Ik groeide op in Kroatië, op straat en in internaten. Mijn moeder dronk te veel en mijn vader was er niet voor ons. Juist omdat ik weet wat het betekent als je thuis niet veilig bent en je eenzaam voelt, vind ik het belangrijk dat het thema kindermishandeling blijvend onder de aandacht wordt gebracht. Nu ik zelf ouder ben, doe ik er alles aan om mijn eigen kinderen te geven wat ik zelf heb gemist.”

Veeg kindermishandeling niet onder het tapijt, kom in actie

Deze week wordt, verspreid door het land, op verschillende manieren aandacht gevraagd voor het belangrijke onderwerp kindermishandeling. Evera Voskuil, directeur Veilig Thuis Utrecht: “Het tapijt dat we in Utrecht neerleggen, met daaronder een greep uit persoonlijke verhalen over kindermishandeling, beslaat in totaal een indrukwekkende 54 vierkante meter. Wij grijpen dit moment aan om, op een drukbezochte plek als Hoog Catharijne, zichtbaarheid te creëren voor de persoonlijke ervaringen van kinderen, ouders en omstanders die met kindermishandeling te maken kregen. We betrekken passanten in Utrecht bij het oprollen van het tapijt om de eigen rol te benadrukken. Dit probleem gaat ons allemaal aan, het laat zich – letterlijk - niet onder het tapijt schuiven. Het is vooral heel belangrijk dat we van elkaar blijven leren op het gebied van oplossingen en preventie. Het goede nieuws is gelukkig dat er altijd íets is dat je kunt doen, ook als je twijfelt.” Het levensgrote tapijt voor deze campagne werd gedoneerd door Best Wool, producent van hoogwaardige duurzame wollen tapijten.

Hulp bieden in zes stappen

Buurvrouw Josette maakte zich zorgen over de kinderen van haar buren: “Ik denk niet dat de kinderen geslagen werden. Maar, ik maakte me wel zorgen om emotionele mishandeling en verwaarlozing. De moeder was ernstig verslaafd aan alcohol. Ik besloot Veilig Thuis te bellen. Via hen kwam er hulp op gang. De jongste heeft nog een tijd bij ons gewoond, de oudste bij hun oma. De kinderen hebben psychologische hulp gekregen en de moeder is afgekickt en heeft nu een baan.” Kijk voor meer verhalen op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl. Onderstaande zes stappen helpen mensen aan meer houvast en vertrouwen om bij (vermoedens van) kindermishandeling in actie te komen.

Herken signalen bij het kind. Herken signalen bij de volwassene. Praat met anderen. Praat met het kind. Praat met de volwassene. Bel Veilig Thuis voor advies en hulp. Iedereen kan bij zorgen over een kind (anoniem) advies vragen en melden bij Veilig Thuis (0800-2000, gratis en 24/7 bereikbaar). Iedereen die belt krijgt een medewerker van Veilig Thuis aan de lijn die aandachtig naar je verhaal luistert. Deze medewerker zet alles op een rij, beantwoordt vragen en geeft advies. Ook kijkt hij of zij samen met jou welke hulp er nodig is. Als je wilt, kun je anoniem blijven.

Veilig Thuis Utrecht is initiatiefnemer van de campagne ‘Veeg kindermishandeling niet onder het tapijt’, in samenwerking met partners Hoog Catharijne en Best Wool die het duurzame wollen tapijt doneerde.

Kinderen en jongeren kunnen ook terecht bij de Kindertelefoon (0800-0432, elke dag van 11.00 tot 21.00 uur).

Over Veilig Thuis

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Veilig Thuis Utrecht is één van de 26 Veilig Thuis organisaties in Nederland. Dit zijn regionale organisaties waar slachtoffers, daders en omstanders terecht kunnen voor deskundige hulp, advies of een melding. Veilig Thuis is er voor iedereen, jong en oud, die te maken heeft met huiselijk geweld of kindermishandeling. Veilig Thuis geeft advies en biedt ondersteuning, ook aan professionals. Veilig Thuis biedt de helpende hand, doorbreekt onveilige situaties en zet mensen in beweging. Veilig Thuis biedt perspectief op een betere situatie waardoor mensen weer toekomst hebben. Bel Veilig Thuis over jouw zorgen. Ook als je twijfelt. Juist als je twijfelt. www.veiligthuisutrecht.nl | 0800-2000 | veiligthuis@samen-veilig.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie