Kinderburgemeester met een missie

26 september 2019 om 08:20 Algemeen

Door Julie Houben

‘Kinderen moeten buiten spelen’

Voor de zomer konden kinderen uit gemeente De Bilt zich aanmelden om de Kinderburgemeester van onze gemeente te worden. Carmen Braak uit Bilthoven werd uit negen andere kandidaten gekozen. Morgen wordt zij officieel geïnstalleerd tijdens de raadsvergadering. Tijd voor een kennismaking.

Bilthoven - In een vergaderkamer in Jagtlust, het mooie oude deel van het gemeentehuis, heeft Carmen (10) samen met haar moeder Klazien net een eerste ‘werkbespreking’ gehad met Donate Schuil van de gemeente. Nu volgen twee interviews en natuurlijk de bijbehorende fotosessies. Wel even wat anders dan lekker buiten spelen; dat wat Carmen het liefste doet. Maar het is voor het goede doel. De kinderburgemeester heeft een duidelijke missie: zorgen dat alle kinderen weer gewoon buiten spelen.

Carmen vertelt: “Toen ik hoorde dat je je kon aanmelden dacht ik: Dat wil ik doen! Dan ga ik zorgen dat er weer meer kinderen buiten spelen, net als voordat ze allemaal op hun telefoon of achter de playstation zaten. Ik heb bijvoorbeeld een super pleintje voor de deur, klimbomen in de buurt, grasveld om te sporten, maar er wil gewoon niemand meer meedoen.”

Hoe ze dat voor elkaar krijgt weet Carmen nog niet, maar ze hoopt dat ze in haar rol van Kinderburgemeester kinderen en ouders kan wakker schudden. En wie weet zijn er wel manieren om het buitenspelen nog aantrekkelijker te maken. Daar gaat ze dus mee aan de slag, ook samen met de kinderraad van haar school, de Julianaschool. ‘Dan sta ik er niet helemaal alleen voor’.

Morgen krijgt ze haar ambtsketen en vrijdag gaat ze meteen aan de slag. Ze opent officieel de eerste kinderdisco zwemavond in het nieuwe Zwembad Brandenburg. Of ze zelf later ook echt burgemeester wil worden? “Dat denk ik niet. Politiek is volgens mij veel zitten en vergaderen. Dat past niet echt bij mij. Ik wil kinderarts worden. Maar ik vind het super om dit een jaar mee te maken en ik hoop dat ik mijn doel bereik.”

Wat doe je als Kinderburgemeester?

Nederland telt inmiddels zo’n 40 Kinderburgemeesters. Ze gaan een jaar lang aan de slag met plannen die voor kinderen belangrijk zijn, met hulp van de gemeente. Daarnaast vergezelt de Kinderburgemeester de echte burgemeester op een aantal bijzondere evenementen, zoals Sinterklaas, 4 mei en Koningsdag. Carmen neemt soms ook in haar eentje ‘de honneurs’ waar, zoals vrijdagavond a.s. in Zwembad Brandenburg. Contact via Instagram: @kinderburgemeester_de_bilt of kinderburgemeester@debilt.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie