Licht, donker, gebouwen, een heel bijzonder decor gaf het terrein van het RIVM waar 'Mariecken uit Nijmegen' werd gespeeld door Theater in 't Groen FOTO: Hans Lebbe
Licht, donker, gebouwen, een heel bijzonder decor gaf het terrein van het RIVM waar 'Mariecken uit Nijmegen' werd gespeeld door Theater in 't Groen FOTO: Hans Lebbe Foto: Hans Lebbe

Theaterstuk imponeert publiek

25 september 2019 om 08:00 Algemeen

Afgelopen week werd ‘Mariecken uit Nijmegen’ gespeeld door Theater in ‘t Groen in een bijzonder decor. Een gedeelte van het Utrechts Science Park/Bilthoven - ook bekend als RIVM-terrein - was ingericht als openluchttheater. In de zeven voorstellingen kon het toegestroomde publiek genieten van het middeleeuwse toneelstuk Mariecken van Niemegen, dat door artistiek leider Timon Blok was omgewerkt tot een hedendaagse en actuele voorstelling over het spanningsveld tussen onder andere wetenschap en religie.

Bilthoven - ‘Mariecken uit Nijmegen’ is een voorstelling over vallende engelen en rijzende mensen, over trouw en verraad, over Stephen Hawking en Faust. Met drankgelagen, een DJ, alchemie, een verbaasde Eva, een rebellerend duiveltje en met de kracht van onvoorwaardelijke liefde en met live-zang van het Schütz Projectkoor.

Een bijzonder decor

De spelers en het koor imponeerden de toeschouwers. Zij maakten maximaal gebruik van de omliggende gebouwen om het publiek telkens weer te verassen. Afwisselend stonden koor en spelers op de balkons, links, rechts, eerste- en tweede verdieping of op het podium. Telkens laverend tussen ongebreideld optimisme over de maakbare wereld en het behoedzaam beschouwen van vooruitgang. Wat brengt de technologische revolutie ons? Geluk? Veiligheid? Gezondheid? Het ontbreken van gevaar? Of een informatiemaatschappij, de vernietiging van onze planeet en uiteindelijk van onszelf?

Zo werd het conflict tussen techniek en geloof op speelse wijze, maar met een serieuze ondertoon gebracht. Spitten ze in wat misschien wel dé grootste uitdaging van de 21e eeuw gaat worden: hoe houden we onszelf overeind in een wereld die de grenzen van het weten opzoekt?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie