What Els
What Els Foto: Els van Stratum

What Els: Ik roddel er lekker op los...

24 september 2019 om 15:17 Algemeen

Hallo What Els, Ik ben in mijn vriendenkring geconfronteerd met een ernstige roddel over mij die totaal niet klopt. Ik zou bepaalde uitspraken gedaan hebben waar ik het bestaan niet eens van weet. Dit hoor ik dan weer via via. Ik was woest en ben op de persoon waar het vandaan kwam afgestapt en heb haar hiermee geconfronteerd. Doodeng vond ik het, maar ik ben wel blij dat ik het heb gedaan. Het bleek om iets heel onbenulligs te gaan wat door onbegrip totaal uit z’n verband werd getrokken. Eind goed al goed. Roddelen is vreselijk, doe jij het wel eens? Groetjes, Bea.

Beste Bea, Om te beginnen wil ik je zeggen dat ik het stoer vind dat je op de ‘dader’ bent afgestapt. Dat is de beste manier om erachter te komen hoe de vork in de steel zit. Een verhaal kan anders gehoord en overgebracht worden en dat is bij jou dus het geval geweest. En ja, natuurlijk roddel ik! Ik ben er niet trots op, maar ik doe het wel. Roddelen staat als negatief te boek. Onterecht vind ik. Iedereen roddelt. Praten over iemand is iets anders. Dat klinkt een stuk vriendelijker. Als ik ‘over iemand praat’ probeer ik steeds mezelf voor te houden niets negatiefs, maar juist iets positiefs over die ander te vertellen. Maar gek genoeg valt er over goede dingen weinig te roddelen. Het gaat meestal om iets negatiefs. Roddelen vind ik iets anders dan kwaadspreken over iemand. Ik heb geleerd dat als ik over een ander praat het alleen maar dingen zijn die de persoon in kwestie al weet dat ik er ‘zo’ over denk. De reden waarom er zo veel wordt geroddeld is volgens mij onzekerheid. Mensen zoeken herkenning bij de ander. Jouw mening wordt gesterkt als de ander er net zo over denkt als jij. Zeker als het om een persoon gaat die niet ‘lekker bij jou ligt’.

Zelf ben ik gelukkig niet vaak geconfronteerd met roddels. Als het om leugens gaat is het pijnlijk. Mensen mogen over mij praten. Als er nooit over je gepraat wordt is dat een slecht teken. En misschien maar beter dat ik niet altijd weet wat en hoe er dan gepraat wordt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie