Leerlingen met een volle zak afval
Leerlingen met een volle zak afval Foto: Laura Graus

Opruimen op World Cleanup Day in De Leijen: ‘Het was eigenlijk best leuk om te doen’

24 september 2019 om 16:11 Algemeen

Op vrijdagochtend 20 september hebben alle drie de MAVO klassen van de Werkplaats samen met vertegenwoordigers van de Wijkraad de snoeproute en de rest van De Leijen opgeruimd. Dit deden ze in het kader van de World Cleanup Day, de grootste wereldwijde opruimactie van het jaar. Een tiental volle vuilniszakken waren het resultaat. Best nog veel eigenlijk, want voor de opruimactie zag de wijk er volgens de aanwezigen van de Wijkraad al best schoon uit.

Voor het opruimen kregen 230 derdeklassers van de MAVO, HAVO en VWO een gastcollege van Peter Smith van KLEAN. Aan het begin van het college was de zaal met nog wat rumoerig, maar met name bij de beelden van de maaginhoud van Albatrossen met plastic doppen erin werd het stil. De beelden komen uit de film Albatross die gaat over Midway, een archipel midden in de Stille Oceaan en de schade die de plasticsoep in een kolonie Albatrossen aanricht. Peter: ‘het plastic dopje dat jij per ongeluk laat vallen komt in de voedselketen terecht en belandt misschien over 60 jaar in het voedsel van je kleinkinderen. Je kunt zelf nu iets doen waarvan je denkt dat het niet uitmaakt. Dat is de grootste onontdekte kracht op onze Aarde”. Als iedereen elke dag één stukje zwerfvuil opruimt, dan ligt er zelfs te weinig zwerfafval in Nederland”. Leerlingen bedankten Peter na het college voor zijn inspirerende verhaal.


Jan Kielestein, directeur bedrijfsvoering van De Werkplaats: ‘ook drie HAVO en VWO gaan in de komende maanden opruimen in de wijk. Het thema (zwerf)afval geven we een structurele plek in ons lesprogramma’. Ook de nieuwe rector van Het Nieuwe Lyceum (HNL), Philip Wind was bij het gastcollege aanwezig om inspiratie te doen voor de zwerfafval- aanpak op HNL.

De Werkplaats en de Wijkraad hebben de gemeente om grijpstokken gevraagd om makkelijker zwerfvuil te rapen. Wilt u ook dagelijks één stukje zwerfafval rapen? Vraag dan via het meldpunt openbare ruimte van de gemeente om uw eigen grijpstok.

10 volle zakken waren het resultaat van de opruimactie
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie