Frater Willibrordus in de binnentuin van het Fraterhuis waar hij de eendenfamilie brood voert. FOTO: Julie Houben
Frater Willibrordus in de binnentuin van het Fraterhuis waar hij de eendenfamilie brood voert. FOTO: Julie Houben (Foto: )

Frater Willibrordus uit De Bilt

Wekelijks te horen bij Vroege Vogels

Door Julie Houben

Natuurliefhebbers kennen hem misschien wel: Frater Willibrordus Hilhorst. Al 18 jaar lang vertelt hij bij het radioprogramma Vroege Vogels wat hij deze week weer heeft waargenomen in de natuur om hem heen. Luisteraars zijn fan van de inmiddels 91-jarige broeder, die op het randje van De Bilt woont in Fraterhuis St. Jozef. "Jij komt zeker voor de eendjes".

De Bilt - Frater Willibrordus is niet meer zo mobiel en heeft soms moeite op woorden te komen. Dat frustreert hem, want hij wil nog zo veel en heeft nog steeds een missie om zijn kennis over de natuur te delen. "Tot een tijdje terug was ik nog actief als vrijwilliger hiernaast op Landgoed Oostbroek. Ik was in de weer met vlinderkasten en werkte in de tuin. Dat gaat nu niet meer. Maar ik kom er nog vaak. Dan drink ik een kop thee en maak een praatje. Vaak komen ze naar me toe omdat ze me kennen van de radio. 'U moet Frater Willibrordus zijn' zeggen ze dan. Leuk vind ik dat."

Hij werd in 1928 in Bussum geboren en wist al vanaf zijn 13e dat hij broeder wilde worden. Tijdens de oorlog zat hij intern op de kweekschool in Utrecht, waarbij ze regelmatig moesten verhuizen. Maar echt gevaarlijk werd het nooit. Na de oorlog ging hij het klooster in en werd onderwijzer. Hij vertelde zijn leerlingen altijd al veel over de natuur. "Vooral de fenologie heeft mij altijd geboeid: de leer van de waarnemingen. Wat bloeit er en wanneer, tellingen van bepaalde diersoorten: het geeft ons informatie over hoe het er voor staat met de natuur om ons heen. Zeker nu met de klimaatverandering en de mens die soms slordig met de natuur omgaat is het interessant om dit soort waarnemingen te doen."

Zijn passie voor vlinders, waar de luisteraars van Vroege Vogels hem vooral van kennen, ontstond in zijn tijd in Borculo. "Daar hadden we een wilde plantentuin en op een dag ontmoette ik in die tuin een 'vlindermeisje'. Zo noem ik haar, want ze wist alles van vlinders en kwam in onze tuin vlinders tellen. Zij wakkerde mijn interesse aan in deze prachtige en bijzondere insecten."

Op dit moment is er heel dicht bij huis een mooi schouwspel gaande, waar Frater Willibrordus bij Vroege Vogels regelmatig over vertelt: een moeder eend die 6 weken geleden opeens met 17 eendenkuikens door de binnentuin van het Fraterhuis paradeerde! "Daar kom jij zeker ook voor? De bewoners vinden het prachtig. Die zijn allemaal oud net als ik en verder gebeurt hier weinig. Er komt wel vaker een eend hier broeden. Ze weten kennelijk dat ze hier verwend worden. Toen ik nog kon fietsen haalde ik elke dag een emmer eendenkroos voor ze. Dat is beter dan brood. Als de kuikens kunnen vliegen moeten we stoppen met voederen. Anders gaan ze niet meer weg."

Elke zondag is Frater Willibrordus te horen bij de Fenolijn van Vroege Vogels, op NPO radio 1 tussen 7 en 10 uur. "Ik ben toch een onderwijzer dus ik weet hoe ik een mooi verhaal kan vertellen over de natuur."

 

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden