Heleen met haar Flamenco groep incl. gitarist en zanger. FOTO: Astrid van Walsem
Heleen met haar Flamenco groep incl. gitarist en zanger. FOTO: Astrid van Walsem (Foto: )

Een avond gevuld met Flamenco

Door Astrid van Walsem

'Flamenco is voor mij emotie'

De grond trilt onder de ferme klikken met de hakken op het hout. De lange zwarte rokken ruisen bij elke stap. De danseressen kijken met een trotse blik in de spiegel. Elke beweging gebeurt onder begeleiding van de gitarist en de zanger. De passie spat eraf. Flamenco, de dans van de emotie.

De Bilt – 'Flamenco is mijn leven, vertelt choreografe Heleen Jansen. De muziek is oprecht, het maakt mij aan het huilen, het maakt mij kwaad, ik kan er mee lachen en ze motiveert mij altijd om weer op te staan en door te gaan. Flamenco is leven. Dans is altijd onderdeel van mijn leven geweest.

Op mijn vierde begon ik met klassiek ballet en op mijn twaalfde raakte ik betoverd door de Spaanse dans. Ik geef al meer dan 25 jaar danslessen en de flamenco verveelt nooit. Het is de dans van de emotie en daardoor zijn er zoveel variaties mogelijk. Het belangrijkste om de flamenco te leren dansen is de liefde voor de muziek.

Het moeilijkste onderdeel is het onder de knie krijgen van de telling, het horen van de kompas. Iedere dans heeft zijn eigen telling en dat duurt even voor dat je dat door hebt. Het eerste jaar leer je de basistechniek, maar het duurt al gauw drie jaar voordat je de basis goed beheerst en is er ruimte komt voor de swung. Dan ben je in staat om de passie en de emotie van de dans over te brengen. En iedere danseres doet dat op haar eigen manier, zo mooi. De persoonlijkheid van iemand zie je terug in de manier van bewegen.'

'Flamenco dansen is voor iedereen. Ik zie wel dat de dans de meer artistieke mensen het meest aanspreekt. Je moet je durven openstellen om de dans toe te laten en met emotie te kunnen dansen. Alleen dan kan je het verhaal van de muziek overbrengen.
Ik ben gepassioneerd, daar vraagt de dans om. Ik verwacht veel van mijzelf en van mijn leerlingen. Discipline is het toverwoord.

'Voor mij is deze avond als een brandende fakkel die symbool staat voor de flamenco en ik hoop dat iedereen de warmte hiervan aan het einde van de avond mee naar huis neemt.'

Flamenco avond

Op zaterdag 15 juni nemen de 30 Flamenco dansers van Heleen onder begeleiding van gitarist Kambiz Afshari en zanger Abdel iedereen mee naar Spaanse sferen. Het is een culturele avond waarin verteld wordt over de achtergrond van de dans en de muziek maar waar iedereen ook met ogen en oren kan genieten van de dans, zang en gitaar. De voorstelling Antorcha begint om 20:00 uur in H F Witte H Dunantplein 4 de Bilt. Kaarten zijn 10 euro per stuk en verkrijgbaar bij de ingang van de zaal.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden