Persbericht Arnon Grunberg & Jeroen Hermkens

30 mei 2019 om 10:20 Algemeen

Een avond met Arnon Grunberg en Jeroen Hermkens

In navolging op de expositie Ode aan de vrouw van Jeroen Hermkens, afgelopen maart/april, komen Hermkens én Arnon Grunberg naar galerie KunstindeKelder (onder de Bilthovense Boekhandel). Op dinsdag 11 juni 2019 om 20.00 uur gaan zij met elkaar in gesprek over hun leven en werk, en natuurlijk hun samenwerking. De gespreksleider van de avond is Ria Rosinga.

Het werk van de Utrechtse schilder en lithograaf Jeroen Hermkens is van internationale allure. Zijn litho's en schilderijen zijn te zien in binnen- en buitenland met exposities onder meer in Wenen, New York, New Orleans, Beauvais en Brugge. Met grote regelmaat exposeert hij met succes in de Nederlandse musea. In 1996 ontving hij de Nederlandse Grafiekprijs en in 2006 werd hij uitgeroepen tot Kunstenaar van het jaar.

Sinds 2010 legt Hermkens zich ook toe op het maken van portretten en naakten, waarmee hij dit voorjaar bij galerie KunstindeKelder exposeerde.

In 2017 kreeg een unieke samenwerking met de schrijver Arnon Grunberg vorm. Een serie naaktportretten van Hermkens waarbij Grunberg met de met zorg uitgenodigde vrouwen tijdens het schilderen in het atelier in gesprek ging. Zo kwam een creatie tot stand waarin schilder, schrijver en vrouw ieder een actief aandeel had.

Arnon Grunberg (1971) heeft een behoorlijk oeuvre op zijn naam, bestaand uit romans, novellen, poëzie en ook filmscripts. Hij ontving vele literaire prijzen en een aantal oeuvreprijzen. Zo won hij in 2004 de F. Bordewijkprijs voor zijn roman De asielzoeker, de Libris Literatuurprijs 2007 voor Tirza en ontving hij in 2010 de Frans Kellendonkprijs voor zijn gehele oeuvre.

Toen Grunberg door Hermkens benaderd werd voor de serie naaktportretten, liet hij al vrij snel blijken dat hij niet 'gewoon' een tekst bij enkele naaktschilderijen wilde aanleveren. Hij wilde onderdeel van het project worden en erbij zijn als Hermkens schilderde. Zo ontstond het idee van Grunberg om het gesprek met het model aan te gaan als Hermkens aan het schilderen was.

Hermkens en Grunberg zijn niet zomaar op zoek gegaan naar het naakt, maar naar mensen met een verhaal. Ze ontmoetten tijdens hun project onder meer een Palestijnse vrouw en een Afghaanse vrouw in Nederland, en ook vrouwen in Wenen, New York en Kiev.

Over dit project, maar ook over ander werk van beide heren, zal Ria Rosinga in gesprek gaan op dinsdagavond 11 juni aanstaande. U bent van harte welkom om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) in galerie KunstindeKelder, onder de Bilthovense Boekhandel. Entree is € 10,-. Graag van te voren aanmelden via info@bilthovenseboekhandel.nl of 030-2281014.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie