Kopje koffie op bijzondere plek

22 mei 2019 om 12:26 Algemeen

Pipowagen self service horecapunt

door Julie Houben

Bij een flinke wandeling hoort een pauze met een kopje koffie. Wie de NS-wandeling tussen Utrecht en Bilthoven loopt, vindt bij Fort Voordorp in Groenekan een wel heel bijzondere koffieplek. Een Pipowagen waar je zelf je kopje koffie of thee kunt zetten. De euro mag je zelf in een bakje doen. “Wat een superleuk plekje is dit!”

Groenekan - “Op een woensdagmiddag met mooi weer is de kans groot dat je mensen aantreft”, aldus Hilde Jansen aan de telefoon als we een afspraak maken voor dit interview over de Pipowagen naast haar huis tegenover Fort Voordorp.

En ja hoor: er zitten twee wandelaars met een zelfgemaakt bekertje koffie, helemaal glunderend op het bankje in de gezellige Pipowagen. “Wat een leuk plekje is dit”, aldus de enthousiaste Thea uit Amsterdam, die samen met haar vriend Xander uit Nijmegen de NS-wandeling Beukenburg loopt. “Op de routebeschrijving stond dit als horecapunt, maar toen we de borden zagen met ‘self-service’ hadden we wel onze bedenkingen. Dan zie je zo’n soort Dixie-toilet voor je met een koffie-automaat erbij, en bij aankomst blijkt het een super knusse Pipowagen. Echt een grote verrassing!” Ze hebben een kopje Senseo gezet, gevulde koek erbij voor 50 cent en netjes 2,50 euro in het bakje gedaan. “Gelukkig hadden we contant geld bij ons.”

‘Wordt u niet beroofd?’ ‘Kan dit nog in deze tijd?’ Vragen die eigenaren Hilde en Lodewijk vaak krijgen van wandelaars of die ze teruglezen in hun gastenboek. Hilde: “Zeker voor zo’n plek in de Randstad vinden mensen dit toch bijzonder. Dat alles netjes blijft en dat er voldoende geld in het kistje zit ‘s avonds.” “We hebben er wel een slotje op gedaan en het staat vast, want toen we begonnen was het vrij snel een keer helemaal leeg”, vult Lodewijk aan. “Maar verder gaat alles prima. Ik schat dat zo’n 90 procent netjes betaalt. En het gastenboek staat vol met bijzondere en lieve reacties. Mensen die schrijven dat ze geen geld hadden en graag geld willen opsturen, vreemden die elkaar hier ontmoeten en een uur hebben zitten kletsen. Het lijkt alsof mensen in een schelp van nostalgie kruipen zodra ze de Pipowagen binnenkomen.”

De wagen staat er nu zo’n twee jaar. “Voor die tijd hadden we elke zondag verkoop van vintage spulletjes hier achter het huis in een grote tent, waarbij we ook koffie schonken”, vertelt Hilde. “Toen stonden we ook als horecapunt in die NS-wandeling, zonder de vermelding ‘alleen zondag open’. Dus doordeweeks kregen we regelmatig teleurgestelde wandelaars aan de deur, die dan in elk geval even naar de wc wilden.”

Zo ontstond het plan van de self-service Pipowagen. Lodewijk maakte er een wc in, Hilde zorgde voor de nostalgische vintage inrichting. “Leuk toch, dat je zo mensen blij kunt maken? En wie het niks vindt, loopt gewoon door.”

Voordorpsedijk 28, Groenekan

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie