Kyle Agterberg leidt de kopgroep voor Frank Visser en Bart Artz tijdens de Maartensdijkse Acht.
Kyle Agterberg leidt de kopgroep voor Frank Visser en Bart Artz tijdens de Maartensdijkse Acht. (Foto: Jan Westbroek)

Kyle Agterberg wint 49e Maartensdijkse Acht

Onder aanmoediging van zijn plaatsgenoten heeft Kyle Agerberg zaterdagavond de 49e Maartensdijkse Acht gewonnen. De 20-jarige renner won in de sprint van Frank Visser die vorig jaar deze wedstrijd voor amateurs won.

Direct vanuit het vertrek sprong Frank Visser weg uit het peloton. Met de loting had hij een plek op de voorste startrij. Agterberg moest vanaf de vierde rij beginnen. “Ik zag dat Frank op de eerste rij stond en had al een vermoeden dat hij er snel vandoor zou gaan. Ik moest zo snel mogelijk naar voren komen, en dat gebeurde. Frank had toen al een klein gaatje”, vertelt Agterberg na afloop. Samen met Bart Artz vormen de drie renners de kopgroep die de wedstrijd bepaald. De snelheid is hoog op het 1.600 meter lange parkoers met acht bochten. De eerste 15 kilometer wordt afgelegd met een gemiddelde van 45,6 km/u. De voorsprong is dan 30 seconden op het peloton. Gestaag loopt de voorsprong naar 1 minuut half koers. Het probeert zich wel te formeren in de achtervolging maar de drie vooraan zijn te sterk.

Acht ronden voor het einde gaat bij Bart Artz het licht uit. Hij moet Visser en Agterberg laten gaan en wordt door het jagende eerste peloton nog achterhaald en eindigt uiteindelijk als tiende. Tomas Kopecky, die in 2016 bij de Nieuwelingen in Maartensdijk won, wint in de sprint van Mitchell Huenders uit Veenendaal. Zij zijn in de finale weggereden bij het overbleven peloton.

Van Reek na 15 jaar op herhaling

André van Reek heeft bij de Maartensdijkse Acht de wedstrijd voor de Sportklasse gewonnen. In de sprint was hij rapper dan Ossip van de Vegte uit Utrecht en Laurens Koster.

Tijdens de wedstrijd over 50 kilometer was Van Reek steeds vooraan te vinden en deed een aantal aanvalspogingen. Het parkoers in Maartensdijk ligt Van Reek goed. Hij won er eerder al in 2004. Ook Tonny Berends (4e) en Eddy Hermsen (5e) reden aanvallend, maar het hoge tempo van de groep voorkwam ontsnappingen. Frank Nederveen uit Den Dolder en Casper van der Woude uit Westbroek eindigden als zevende en achtste.

Meer berichten