Afbeelding
Foto: Gemeente Zeist

Statement burgemeester Zeist Koos Janssen - donderdag 28 maart

28 maart 2019 om 13:35 Algemeen

Vandaag publiceerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid het onderzoeksrapport ‘Forensische zorg en veiligheid, lessen uit de casus Michael P.’. Daarnaast verscheen het onderzoeksrapport van de Inspectie voor Justitie en Veiligheid ‘Detentieverloop van Michael P.’.

De uitkomsten zijn ronduit schokkend. De conclusies in beide rapporten geven een ontluisterend beeld. Ze schetsen een opeenstapeling van fouten in de casus Michael P. Vooral met de familie van Anne Faber in mijn gedachten, voor wie dit drama tot op de dag van vandaag speelt. Zowel de familie van Anne als bewoners en ondernemers van Den Dolder heb ik gesproken over de verschijning van de rapporten vandaag.

Ik heb aan de minister voor Rechtsbescherming gevraagd om met concrete maatregelen te komen die de veiligheid en veiligheidsbeleving in de samenleving versterken.

Vanwege de gebeurtenissen in het najaar van 2017 in Den Dolder, en de maatschappelijke onrust nadien, zijn voor de gemeente Zeist specifiek de conclusies van het inspectierapport ten aanzien van de FPA Roosenburg (Fivoor) van belang.

De conclusies stellen, dat bij het verlenen van vrijheden van P. in de FPA (Forensisch Psychiatrische Afdeling), de FPA de maatschappelijke risico’s onvoldoende heeft ingeschat. Ook blijkt dat de FPA de diagnostiek van de PPC (Penitentiair Psychiatrisch Centrum) Vught zonder eigen beschouwing en afweging overneemt. Ten derde wordt geconcludeerd dat ingeval van P. het in de FPA ontbreekt aan een gestructureerde risicotaxatie en aan voldoende risicomanagement.

Daarnaast biedt het OvV-rapport een generiek overzicht van de overige forensische zorg in Nederland. De gang van zaken in de zorg moet op dit punt sterk verbeterd worden. Het stelsel als geheel wordt zeer kritisch benaderd, omdat het aan essentiële elementen ontbreekt, die moeten toezien op de maatschappelijke veiligheid. Binnen de verschillende schakels in de zorgketen en tussen de schakels zijn grote fouten gemaakt.

Dat doet zich niet alleen voor in casus Michael P., maar de OvV heeft breder gekeken en komt met aanbevelingen voor de hele zorgsector. Dit is van belang met het oog op de veiligheid in de samenleving. Daarin moet de sector samenwerken met de gemeenten.

Koos Janssen

Burgemeester Zeist

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie