Afbeelding
Foto: Evelien Ribbens

Apparatenhulp

19 februari 2019 om 15:43 Algemeen

Column Evelien Ribbens

Een jaar geleden ongeveer regelden wij, hier bij MENS De Bilt, dat we naar een nieuw, modern ICT-systeem gingen: Office 365. Het werd me sterk aangeraden, zou veel makkelijker zijn, je kon samen in documenten werken en de hele wereld ging met een soortgelijk systeem werken.

En oei, wat viel dat tegen. Ik was de laatste die mocht klagen, want ik had zelf die beslissing genomen. Maar ik vond het knap lastig. Alles moest anders en dat went niet snel. Dat wil zeggen, het went niet snel bij mij en mijn leeftijdsgenoten. Wat meteen opviel was dat mijn veel jongere collega’s niet moeilijk deden. Ze drukten op knoppen, wenden aan functies, en gingen fluitend door met hun werk. Zij zijn dan ook helemaal opgegroeid in de digitale wereld, terwijl mijn leeftijdsgenoten en ik nog hebben leren schrijven met een kroontjespen en nu met flitsende computersystemen overweg moeten kunnen. Alles wat daartussen zit, hebben wij meegemaakt en hebben we ons eigen moeten maken.

Dus kan je nagaan wat het betekent voor mensen die in de tachtig zijn. Eigenlijk kunnen ze niet zonder tablet of mobiele telefoon om er nog een beetje bij te horen. Wat is er leuker om foto’s van de vakanties van je kleinkinderen doorgestuurd te krijgen met WhatsApp? Hoe fijn is het dat je met Skype rechtstreeks en kosteloos kan spreken met je zoon in de Verenigde Staten? En heerlijk toch om je eigen vakantiehuisje te regelen via internet?

En ja, leren om met die apparaten om te gaan kost echt wel wat tijd en moeite. Het moet je goed uitgelegd worden.

Wat nu zo leuk is, is dat u tijdens vier woensdagmiddagen in april en in mei uitleg kunt krijgen over het gebruik van mobiele telefoon, tablet of laptop. Maatschappelijke stagiairs en stagiaires geven de uitleg. Dat zijn scholieren tussen de 15 en 17 jaar. Zij vinden het leuk dat ze iets beter weten dan ouderen en ze leggen graag aan u uit wat je allemaal kunt doen met die apparaten en hoe dat dan moet.

Iets voor u, of voor uw ouders of voor je grootouders? Kijk op onze website bij Nieuwsberichten: Apparatenhulp. U kunt zich aanmelden op servicecentrumdebilt@mensdebilt.nl. Maar u kunt ook bellen naar 030 744 05 95.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie