Afbeelding

Ebbe Rost van Tonningen kandidaat Provinciale Staten

17 februari 2019 om 10:00 Algemeen

‘Geen goed bestuur? Dan opheffen!’

Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten op 20 maart a.s. doet een nieuwe partij mee: U26 GEMEENTEN in de provincie Utrecht. De partij werd opgericht mede op initiatief van de Biltse oud-wethouder Ebbe Rost van Tonningen en is voortgekomen uit lokale partijen. Beter De Bilt is de enige lokale partij in De Bilt die aan de provinciale verkiezingen meedoet. Ebbe neemt op de kandidatenlijst de 6de plaats in. Lijsttrekker van de partij is de Zeister oud-wethouder Roy Luca.

Ebbe: ‘als de provincie geen effectief bestuur levert dan is opheffen het beste perspectief’. Hij wil af van riante wachtgeldregelingen voor politici. 

Ervaren bestuurder

Ebbe Rost van Tonningen heeft 12 jaar in het gemeentebestuur gezeten. 10 1/2 jaar als gemeenteraadslid en 1 1/2 jaar als wethouder. Hij deed in 2014 mee met de gemeenteraadsverkiezingen met de door hem opgerichte nieuwe partij Beter De Bilt, die van 0 naar 4 zetels ging. Hij woonde lange tijd in Hollandsche Rading en woont sinds 2 jaar in Bilthoven. Hij studeerde internationale politieke economie in Rotterdam en dreef als ondernemer ruim 25 jaar een succesvolle praktijk als interimbestuurder voor profit en nonprofit. Hij is als interimbestuurder gewend zich terug te trekken als er een goede oplossing is gecreëerd.  

De provincie kritisch volgen

Als wethouder in De Bilt was hij zeer ontstemd doordat de provincie begin 2018 1,7 miljoen euro aan toegezegde subsidies voor De Bilt terugtrok. De reden was dat de provincie samen met de stad Utrecht begin 2018 een onverwacht tekort van 84 miljoen euro kreeg op de nieuw te bouwen Uithoftramlijn. Ebbe noemt dit ‘onbehoorlijk bestuur’ van de provincie en zag daarin een belangrijke aanleiding om te werken aan een provinciale partij voor lokale partijen. Landelijke politieke partijen worden van bovenaf bestuurd. Lokale partijen werken meer van onderaf, is zijn mening. 

Programma

Van Tonningen wil zich sterk maken voor woningen voor de eigen bevolking en het behoud van groen en biodiversiteit in De Bilt. In de provincie Utrecht moeten tot 2040 75.000 nieuwe woningen worden gebouwd met als gevolg toenemende verkeersproblemen. Waar en hoe dan? Ook de klimaatproblemen vragen om veel investeringen. ‘Niet in bestuurders maar in voorzieningen’, stelt Ebbe. Hij roept de vraag op of de provincie een wenselijke bestuurslaag is of vooral dienst doet als werkgelegenheidsproject voor de baantjes van landelijke politieke partijen. 

Op woensdagavond 6 maart om 20.00 uur in de Bremhorst te Bilthoven presenteert Ebbe Rost van Tonningen samen met de fractie van Beter De Bilt zijn visie op de betekenis van de provincie voor de Gemeente De Bilt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie