Afbeelding
Foto: Els van Stratum

Gemeente krijgt veel input voor Actieplan LHBTI

13 februari 2019 om 16:29 Algemeen

Op 5 februari organiseerde de gemeente de avond ‘De Bilt inclusief: Actieplan LHBTI’. Doel was om ervaringen en suggesties van inwoners en organisaties op te halen rondom de vraag of iedereen zich in de gemeente thuis voelt. De input neemt de gemeente mee in haar Actieplan LHBTI.

door Julie Houben

De Bilt - Wethouder Anne Brommersma opent de avond en is blij met de mooie opkomst. ‘We gaan met jullie inbreng beslist een ‘Goed’ scoren in de volgende Regenboog Monitor, waarin de gemeente vorig jaar nog een ‘Matig’ kreeg.’ Tot haar verbazing overigens, want de gemeente heeft al op veel plekken genderneutrale toiletten en spreekt de burgers in haar correspondentie niet meer met heer/mevrouw maar met ‘beste inwoner’ aan.

Maar de gemeente mag het inclusieve beleid wel wat meer uitdragen, vinden de meeste aanwezigen. Dit geluid komt terug uit alle drie de groepen waarin de aanwezigen na een plenaire opening uiteen zijn gegaan. Dat kan al klein, met een regenboog-icoon op de gemeente-website. Of, heel concreet: laat de burgemeester eens een homo- of lesbisch echtpaar bezoeken dat 20 jaar getrouwd is, met een foto in de krant, net als de jubilerende echtparen die 60 jaar getrouwd zijn. Dan laat je zien dat de LHBTI-inwoners er ook bij horen.

Zichtbaarheid is een woord dat nadrukkelijk naar voren komt. ‘Er wonen hier vast meer stellen zoals wij, maar ik zie ze niet en ik voel me niet altijd op mijn gemak in mijn eigen buurt’ vertelt een vrouw die sinds vier jaar met haar vrouw in De Bilt woont. ‘Ik vraag me af of bijvoorbeeld instellingen voor ouderen echt open staan voor LHBTI’s. Het zou goed zijn als de gemeente dat in kaart brengt en waar nodig actie onderneemt.’ Ook voorlichting op scholen is belangrijk, zodat leerlingen veilig ‘uit de kast durven komen’ en weten waar ze terecht kunnen als ze zich onveilig voelen.

Ontmoetingsmogelijkheden voor LHBTI’s zijn er op dit moment ook niet. De aanwezigen denken dat hier wel behoefte aan is, wederom vanwege de onzichtbaarheid, waardoor sommigen zich toch een beetje ‘anders’ voelen. In een stad als Utrecht zijn er plekken te over waar je ‘gelijkgestemden’ tegenkomt, hier heb je dat niet. De avond vliegt voorbij. Anne Brommersma dankt iedereen voor de waardevolle input. ‘We gaan ermee aan de slag.’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie