Ed Bandsma tussen de gasten in restaurant Bij de Tijd. FOTO: Julie Houben
Ed Bandsma tussen de gasten in restaurant Bij de Tijd. FOTO: Julie Houben

Sociaal en maatschappelijk; Bij de Tijd is voor iedereen

24 januari 2019 om 09:27 Algemeen

Sommige inwoners van De Bilt kennen misschien zorginstelling Weltevreden. Een hoog maar onopvallend gebouw, midden in een woonwijk. Wat minder mensen weten is dat onder in dat gebouw een heus restaurant zit. Dat niet alleen bedoeld is voor de bewoners van Weltevreden. Bij de Tijd is voor iedereen.

door Julie Houben

De Bilt - Het is een doordeweekse woensdagavond en best gezellig druk in het ruime restaurant. Manager Ed Bandsma (48) is tevreden. ‘Drie jaar geleden toen ik hier begon kwam er eigenlijk helemaal niemand van buiten de instelling eten. Dat is nu anders. Mensen beginnen ons te vinden en komen ook vaker terug.’ Zo zit er aan de grote ronde tafel een familie die Ed inmiddels wel kent.

‘Met een groter gezelschap kun je hier heel betaalbaar à la carte eten. Leuk voor mensen die wat minder te besteden hebben maar toch af en toe uit eten willen.’ Omdat Bij de Tijd ook maaltijden voor de bewoners van Weltevreden verzorgt valt het onder Stichting De Bilthuysen. Het heeft geen winstoogmerk. Daardoor kunnen de prijzen laag blijven. Ed: ‘We hebben ook vaak familieleden van bewoners, die samen met een bewoner hier een hapje eten. Toch leuker dan een standaardbezoekje aan vader of moeder.’

Zinvol bezig zijn
Het restaurant heeft ook duidelijk een sociale en maatschappelijke functie. In de bediening en de keuken werken deels mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en vrijwilligers die moeilijk aan een baan komen. ‘Er komt hier wekelijks een jonge vluchteling koffie schenken. Hij wil graag de taal leren en komt zo ook met mensen in contact. En in de bediening loopt een vrijwilliger die door dit werk weer structuur heeft en geniet van het zinvol bezig zijn’, vertelt Ed. Ook faciliteert het restaurant een aantal activiteiten van MENS De Bilt.

Door de sociale functie en de betaalbaarheid weten ook steeds meer maatschappelijke lokale organisaties Bij de Tijd te vinden. De gemeente, het RIVM, politieke partijen, de politie: ze komen regelmatig voor een lunch of diner.

Iedereen is dus welkom, van jong tot oud. Kom wel op tijd, want de keuken sluit officieel al om half 8. ‘Maar daar passen we wel een mouw aan, we zijn wel bij de tijd, maar ook weer niet zo op de minuut’ aldus Ed.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie