Afbeelding
Foto: Simone Edelman

Inclusief De Bilt

22 januari 2019 om 16:25 Algemeen

Column door Evelien Ribbens - Op maandagavond 14 januari liepen mijn lief en ik naar het Domplein. Het was een koude avond, maar de sfeer op het plein was hartverwarmend. Het COC Midden-Nederland had een manifestatie georganiseerd als reactie op de ondertekening van de zogeheten Nashville-verklaring. Een verklaring die mensen met een andere seksuele geaardheid dan hetero uitsluit. Onze dochter, secretaris van het COC, stond met een regenboogvlag om haar schouders vlak bij het podium. Het was nog niet makkelijk haar te vinden, want er waren veel mensen gekomen, zo’n 400 schat ik.

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen was de eerste spreker. Hij was glashelder: iedereen hoort erbij in onze gemeente, seksuele geaardheid is geen item. Echt een “vader van de stad”, die man.

Het COC had verder enkele voorgangers van kerken uitgenodigd. De dominee van de Domkerk vertelde dat ze onmiddellijk de regenboogvlag hadden uitgehangen; “die hebben we in de kast liggen voor dit soort gelegenheden” om duidelijk te maken dat ook homo’s, lesbo’s en transgenders zeer welkom zijn.

Ook Wilfrieda Stam van de Oosterlichtkerk in De Bilt sprak. De mooiste uitspraak van de avond was van haar, vond ik. “Als God had gewild dat ik een heterovrouw was, dan had Hij me wel zo geschapen.” Daar is eigenlijk alles mee gezegd.

Juist van mensen met een sterk religieus besef kan ik me eigenlijk niet voorstellen dat ze vinden dat mensen moeten worden uitgesloten, niet mogen zijn wie ze zijn. Ik kan me niet indenken dat mijn dochter zichzelf opeens moet opleggen toch maar op mannen te vallen. Dat is toch waanzin.

Het mooie van de vrijheid van meningsuiting is dat je je mening mag geven: dat deden de ondertekenaars van de Nashville-verklaring. En het nog veel mooiere effect is dat er veel mensen op de been kwamen om duidelijk te maken dat ze niet willen leven in een samenleving waar van mensen gevraagd wordt om zichzelf te ontkennen. In het hele land, ook in De Bilt, ging de regenboogvlag in top op het gemeentehuis en bij veel kerken. Statements werden gemaakt. Prachtig.

De Biltse gemeenteraad nam twee maanden geleden de motie ‘Positieverbetering van LHBTI’s’ aan. In die motie wordt een actieplan gevraagd voor haar lesbische, homo-, bi-,trans- en interseksuele (LHBTI) inwoners. De daad is bij het woord gevoegd en de gemeente heeft samen met COC Midden Nederland de avond “De Bilt inclusief; Actieplan LHBTI” georganiseerd. Tijdens die avond op dinsdag 5 februari wordt in gesprek gegaan over hoe de gemeente nog inclusiever kan zijn voor haar LHBTI-inwoners. Kijk voor meer informatie op de website van gemeente De Bilt (typ LHBTI in bij de zoekfunctie) of vraag meer informatie bij m.hillebrink@debilt.nl. Aanmelden is gewenst.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie