Afbeelding

Ik sluit mijn ogen en slaap

16 januari 2019 om 14:39 Algemeen

Beste What Els, Ik loop al best lang met een slaapprobleem. Overdag mijn werk en daarna regelmatig naar de sportschool. Als ik dan naar bed ga, wat ik zo lang mogelijk uitstel, blijft de slaap weg. Van de huisarts heb ik slaappillen gekregen. Die werken fijn om in te slapen, maar na een paar uur ben ik weer klaarwakker. Ik vind het best wel frustrerend, omdat ik ook geen zin heb om iets te doen of om mijn bed uit te komen als ik wakker lig. Heb jij nog goeie tips voor mij? Groetjes, Helga v. D.

Beste Helga, Ik vraag me af of je je wel fit en uitgeslapen voelt? Sommige mensen hebben aan een paar uur slaap per nacht echt genoeg. Wellicht dat dit bij jou ook het geval is. Zo te lezen ben je overdag actief van lichaam en geest, nachtrust heb je dan wel nodig. Misschien dat het volgende je helpt. Las een soort vast avondritueel in door na het avondeten niet al te actief meer te zijn. Kijk voor je gaat slapen geen tv of naar een ander beeldscherm. Het (blauwe) licht activeert je hersenen en houdt je wakker. Als het donker is komt er melatonine vrij, dat maakt je slaperig. Lees een boek, zet een kop thee met honing en ga languit op de bank. Hierdoor ga je al in een soort van ruststand. Je rust uit zonder dat je slaapt. Je zegt dat je het naar bed gaan zo lang mogelijk uitstelt? Probeer er voor 12 uur in te liggen. En als je dan in bed ligt... ontspan en denk aan leuke dingen, of focus je op je ademhaling. Piekeren helpt niet, dus als je merkt dat je piekert dan ben je je daarvan bewust en denk je weer aan je ademhaling. Je ergeren aan het feit dat je niet kunt slapen valt ook onder piekeren. Zeg tegen jezelf: “Ik sluit mijn ogen en slaap”.

En nog een tip is liefst niet naar de slaappillen te grijpen, dat creëert een afhankelijkheid. Zo min mogelijk alcohol in de avond, omdat dit een negatief effect heeft op je slaapritme. Heel verschil is ook of je een avond- of ochtendmens bent natuurlijk. Maar ik begrijp dat jij met je drukke werk het laatste bent. Succes en slaap lekker!

bcwhatels@gmail.com / www.facebook.com/bcWhatEls

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie