Ellen van Tilburg coördinator van buurtbemiddeling Meander Omnium Zeist. FOTO: Maarten Bos
Ellen van Tilburg coördinator van buurtbemiddeling Meander Omnium Zeist. FOTO: Maarten Bos

Uitkomst bieden bij burenruzie

24 december 2018 om 12:00 Algemeen

Project Buurtbemiddeling

Door Maarten Bos

In Zeist, Bunnik en De Bilt bestaat een project Buurtbemiddeling. Buren kunnen ruzie met elkaar hebben. Conflicten kunnen lang aanhouden en soms hevig oplopen. Bemiddeling kan dan uitkomst bieden en de betrokken partijen kunnen bij Buurtbemiddeling terecht.

Ellen van Tilburg is sinds 2015 coördinator buurtbemiddeling bij Meander Omnium in Zeist. Zij stuurt twintig vrijwilligers aan. Wilbert van den Hoeven is coördinator in De Bilt en werkt door met vijftien vrijwilligers. Ellen legt uit: “Die vrijwilligers treden op als mediator, bemiddelaar dus. In De Bilt zijn er nog eens vijftien mensen actief op dit gebied. Een van de buren zoekt contact met ons. Dat kan rechtstreeks, maar eventueel ook via de woningbouwvereniging of de wijkagent. Wij zijn behoorlijk bekend in de verschillende gemeentes”. Ellen vertelt verder dat zij na zo’n verzoek twee mediators uitzoekt, bij voorkeur een man en een vrouw. Ellen: “Deze bemiddelaars brengen een bezoek aan de aanvrager en gaan daarop direct naar de buurman of -vrouw die de vermeende overlast veroorzaakt. Vervolgens sturen we aan op een gesprek op een neutrale locatie. Vaak lukt dat en dikwijls ook worden de problemen dan opgelost. Zelfs als er geen gesprek komt haalt onze bemiddeling toch meestal iets uit. Soms laten de buren de klacht vallen omdat ze erover hebben kunnen praten. En af en toe raken de buren in gesprek met elkaar”.

Het soort conflicten waar het hier om gaat doet denken aan de kwesties die in het TV-programma De Rijdende Rechter worden aangesneden. Ellen: “Problemen bijvoorbeeld rond een schutting of heg, over te luide muziek, overlast van de hond of over rommel in het trappenhuis. Het verschil is dat De Rijdende Rechter een uitspraak doet terwijl wij graag zien dat de betrokkenen zelf tot een vergelijk komen”. Buurtbemiddeling bestaat in Zeist 12,5 jaar. De vrijwilligers krijgen een gedegen training. Ellen: “Onze hulp is gecertificeerd dus daar hoort een opleiding voor de mediators bij. We komen ook daarna nog geregeld bij elkaar voor evaluatie en trainingsdagen. De bemiddelaars vinden dit werk heel leuk. Ze leren er wat van en boeken dikwijls heel positieve resultaten”. Niet alle conflicten komen in aanmerking voor buurtbemiddeling. Als er bijvoorbeeld aangifte is gedaan wordt er gekozen voor de juridische weg. Buurtbemiddeling bestaat in Nederland nu 20 jaar. 70% van alle Nederlandse gemeenten kent het fenomeen. In Zeist wordt de bemiddeling betaald door de woningbouwvereniging en door de gemeente. In deze stad zijn jaarlijks zo’n 80 aanmeldingen, waar ongeveer 160 buren bij betrokken zijn. De bemiddelaars doen gemiddeld 5 bemiddelingen per jaar. De jongste mediator in Zeist is 35, de oudste 80 jaar oud. Er zijn iets meer vrouwen dan mannen op dit terrein actief.
Aanvragen van buurtbemiddeling kunnen gedaan worden via buurtbemiddeling@meanderomnium.nl en 030-2677787.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie