Afbeelding

Pakketjesgekte rond de feestdagen

13 december 2018 om 12:52 Algemeen

‘Het aantal is echt geëxplodeerd’

Tegenwoordig hoeven Sint en Kerstman de deur niet meer uit voor hun feestaankopen. Ze bestellen alles online, wel zo gemakkelijk. Was het cadeau niet helemaal naar wens? Gewoon retourneren bij de Readshop in De Bilt. Daar is het enige PostNL-punt in de gemeente. ‘We kunnen de stroom pakketjes nauwelijks nog aan’.

door Julie Houben

De Bilt - Een bekend beeld voor wie in de Readshop aan de Hessenweg komt om een pakketje af te geven of op te halen, of om gewoon iets in de winkel te kopen: een uitpuilende hoeveelheid pakketten naast de kopieermachine, schuin achter de PostNL-balie. En rond de feestdagen is die stapel nog twee keer zo groot.

Marktplaats
“Onze winkel was natuurlijk nooit berekend op al die pakketten”, vertelt Hans Verheul (60), samen met zijn vrouw Monica eigenaar van de Readshop. “Toen ik de zaak vier jaar geleden overnam was het pakketjeswerk al gaande, maar het is wel geëxplodeerd sindsdien. Een groot deel zijn Marktplaats-pakjes. En steeds meer retouren. Mensen bestellen vier broeken en sturen er drie weer terug.”

Maar in deze piekperiode is het absurd. “Ik heb even geteld: de laatste paar dagen zaten we op 200 pakketten per dág die mensen brachten voor verzending of retour. Daar kwamen nog rond de 60 pakketjes voor ophalen bij. Dat zijn er bijna 30 per uur. Ik schrik er zelf van”.

Hans en zijn collega’s zijn er druk mee. “Het begint ‘s morgens met de lading pakketjes die PostNL brengt. Die sorteren we op naam en huisnummer zodat we een pakket zo snel mogelijk vinden als iemand met zijn ophaalbewijs komt. Daarnaast komt PostNL in deze drukke periode drie keer per dag langs om alle te verzenden pakketjes op te halen. Dat moet allemaal tussen de gewone winkelzaken door, dus dat is behoorlijk aanpoten”, vertelt Hans.

Vijftien tegelijk
Aan elk pakketje zit best wat werk. “Soms moet je echt lang zoeken voordat je tussen de tientallen pakketten de juiste hebt gevonden. Dan heb je nog de mensen die met iets komen dat alles behalve verzendklaar is. Of wij het even voor ze inpakken. En je hebt bedrijven die met vijftien pakketjes tegelijk komen voor verzending. Dan hoor je wel eens gezucht in de rij, maar meestal valt dit erg mee. Mensen begrijpen het wel.”
Black Friday
Gelukkig is de echte gekte maar een paar weken, al begint die nu al met Black Friday. “Normaal zitten we op ongeveer de helft qua aantal pakketjes. Maar het blijft keihard werken en de vergoedingen van PostNL worden er niet beter op. Ik heb weleens het gevoel dat ik de winkel er een beetje bij doe.”

Hans twijfelt soms of hij zijn pakketjesfunctie wil blijven doen. Anderzijds: “Ik heb wel altijd mensen in de zaak. Dat is gezellig. En het kan voor extra aankopen zorgen als ze er toch zijn.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie