Afbeelding
Foto: Roel van Norel

Duurzaam denken én doen

7 december 2018 om 15:34 Algemeen

Twintig pioniers aan het woord

Duurzaamheid is ‘hot’. Maar hoe krijg je dingen voor elkaar? Marina Laméris uit Hollandsche Rading schreef een boek over dit thema. Daarin vertellen ‘duurzaamheidspionier’ Bart Jan Krouwel en een aantal prominente Nederlanders zoals Herman Wijffels over 40 jaar duurzaam denken én doen.

door Julie Houben

Hollandsche Rading - ‘Waar een wil is is een omweg’ is het levensmotto van Bart Jan Krouwel en de titel van het boek. Marina Laméris sprak hiervoor twintig prominente Nederlanders uit de banksector, de landbouw en de zorg, waarmee Krouwel vanaf begin jaren 80 werkte aan een leefbaardere wereld.

Plofkip
Bart Jan Krouwel (70) is mede-oprichter en eerste directeur van de Triodos Bank; waarschijnlijk zijn meest bekende wapenfeit bij het grote publiek. Maar hij zorgde ook dat de plofkip uit de schappen verdween, vertelt Marina. “En niet door aanvallend activisme, maar juist door met de weerbarstige pluimveesector, supermarkten en andere betrokken partijen in gesprek te gaan.” Bart Jan kreeg uiteindelijk alle neuzen dezelfde kant op: de plofkip is niet meer te koop in Nederland.

Marina runt een projectbureau op het gebied van cultureel erfgoed en kent Bart Jan uit een gezamenlijk project. “Hij kreeg zo vaak de vraag om eens op te schrijven wat hij allemaal bereikt heeft, maar is zelf geen schrijver en wil ook niet op de voorgrond. Zo ontstond het plan van een boek waarin hij een podium biedt aan mensen die hij bewondert om hun visie en manier van aanpakken. En ik mocht het schrijven.”

De gesprekken waren stuk voor stuk inspirerend en leerzaam. “We hebben tegenwoordig de mond vol over duurzaamheid, maar deze mensen déden het gewoon, ook toen er nog nauwelijks draagvlak was omdat de urgentie ontbrak om beter met de wereld om te gaan”, vertelt Marina. “Ik heb ze ook nadrukkelijk gevraagd naar concrete voorbeelden, waardoor je snapt hoe ze hun ideeën in daden omzetten. Dat helpt als je zelf met dit belangrijke thema aan de slag wil.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie