Afbeelding

Democratie

4 december 2018 om 15:35 Algemeen

Column door Martin van Veelen

Afgelopen donderdag bezocht ik de gemeenteraadsvergadering. Dat doe ik zo af en toe als er voor het onderwijs of de sport een enerverend onderwerp op de agenda staat. Als agendapunt 7 stond de nieuwbouw van Integraal Kindcentrum De Regenboog op het programma: best spannend voor alle betrokkenen. Ja, er moest extra geld bij, omdat het in de bouwwereld de laatste jaren flink duurder is geworden. Waarom is er dan niet eerder gebouwd?

Onze mooie democratie heeft ook wel schaduwzijden. Iemand uit de buurt van de Regenboog vond het nodig om bezwaar te maken tot aan de Raad van State. Best vreemd natuurlijk, bezwaar maken tegen een mooie nieuwbouw van een school op de plek van het oude schoolgebouw, maar goed dat kan dus. Deze persoon heeft de maximale twee jaar benut en uiteindelijk en terecht verloren.

Maar in die twee belangrijke jaren… u raadt het al, is het megaveel duurder geworden en daarom werd nu de gemeenteraad verzocht om een hoger budget. Stel dat de gemeenteraad niet akkoord zou gaan met de verhoging van het budget, hoe zou die persoon zich dan voelen? Stel dat de gemeenteraad wel akkoord zou gaan, hoe zou die persoon zich dan voelen? Of je hebt het verziekt voor honderden kinderen, ouders, leerkrachten en direct omwonenden. Of je hebt er voor gezorgd dat wij in onze toch al niet zo rijke gemeente enkele miljoenen meer moeten uitgeven. Hoe dan ook: u wordt bedankt, graag op z’n minst uw excuses s.v.p.

Na het traditionele vragenuurtje, het vaststellen van de agenda en het afscheid van de heer Mieras, was bij punt 6 enig geharrewar omtrent de parkeerplaatsen bij de Kwinkelier. Toen bekroop mij weer het gevoel van een doorgeslagen democratie. Pfff… zo’n wethouder die er zichtbaar stapelgek van werd: hij moest rekening houden met meningsverschillen van de winkeliers onderling en de bewoners rondom die parkeerplekken. En dan verwacht je dat hij in wijsheid kan beslissen. Nee hoor, ook binnen de raad wil iedereen nog een zegje doen. Nou ja, democratie dus.


Daarna de Regenboog. Het schoolteam en vele ouders luisterden met mij in spanning naar de burgemeester die het besluit nogmaals rustig voorlas en daarna vroeg: Wie is er voor? … alle gemeenteraadsleden waren voor, wow unaniem dus: ook dat is democratie.

Natuurlijk gaan wij onze leerlingen goed voorbereiden op de toekomst waarin zij een positieve bijdrage leveren aan de wereld, waarin democratie de boventoon zal voeren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie