Afbeelding
Foto: Els van Stratum

Preek van de Leek door Sjoerd Potters

22 november 2018 om 10:33 Algemeen

Contact met mensen die je niet kent

door Els van Stratum

In de Centrumkerk vond zondag de tweede ‘Preek van de Leek’ plaats. Dit maal was het woord aan burgemeester Sjoerd Potters. Geen traditionele preek, maar een variatie van zang en een bijzonder gesprek tussen Predikant ds. Harold Oechies en Sjoerd. Een interview waarin een kijkje werd genomen in het leven van de man achter de ambtsketting.

Bilthoven – Voorafgaand aan het interview sprak Sjoerd over het doel van zijn preek: “De hand uitsteken naar iemand die je niet kent”. Hij vertelde het verhaal van Sint Maarten. “Hij hielp een onbekende man, verhongerd en verkleumd van de kou door zijn mantel te delen en hem geld te geven voor eten”. Dit verhaal heeft op hem als klein kind veel indruk gemaakt. Sjoerd denkt met fijne gevoelens terug aan zijn jeugd en het gezin waarin hij liefdevol is opgegroeid. Belangrijke dingen die hij van zijn moeder mee kreeg; dienen, dichtbij en er voor elkaar zijn. In contact zijn met je omgeving. En dat is wat Sjoerd doet. In het begin van zijn taak als burgemeester plaatste hij een oproep. Hij wilde uitgenodigd worden door inwoners van De Bilt op de koffie. Hij heeft inmiddels meer dan 60 bewoners bezocht.
Het werd een gemoedelijk en ongedwongen gesprek tussen beide heren, waarin Sjoerd openlijk sprak over zijn werk als burgemeester, zijn geaardheid en gezinssituatie samen met zijn partner Tony en hun pleegzoon Thomas van 14. “Via de Stichting Buurtgezinnen.nl zijn wij in contact gekomen met Thomas. We kende Thomas niet en hebben hem toegelaten in ons leven en omgekeerd hij ons in het zijne”. Ook hierin benadrukte Sjoerd hoe fijn het kan zijn toenadering te zoeken tot mensen die je niet kent. “Je doet is moois voor een ander”. In de zaal paste hij dit toe door het publiek elkaar de hand te laten schudden en even kort met elkaar in gesprek te gaan. “Dit is iets wat wij vaker zouden moeten doen, mensen in je omgeving die je eigenlijk niet kent benaderen. Eenzaamheid is niet aan leeftijd gebonden. Jong en oud kampt hiermee. Een kort gesprek of een luisterend oor kan voor iemand al veel betekenen”.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie