Afbeelding
Foto: Jan Ruijne

Gemeentelijk subsidies , zijn ze niet wat vreemd verdeeld?

13 november 2018 om 16:48 Algemeen

Column door Edwin Plug

Enkele weken geleden kwam mij het subsidieprogramma van de gemeente De Bilt onder ogen. In het Subsidieprogramma 2019 staan de instellingen, groepen of personen op allerlei gebied welke komend jaar gemeentelijke subsidie krijgen. Geïnteresseerd als altijd begon ik te lezen.

Wat me als eerste opviel was wat een prachtige zaken er in de samenleving dankzij dit subsidieprogramma mogelijk worden. We moeten blij zijn dat de gemeente deze initiatieven nog ondersteunt. Je moet er toch niet aan denken dat deze ondersteuning vervalt en daarmee die initiatieven verdwijnen.

Verder lezende vielen mij nog een aantal zaken op. Zo viel het mij op dat er wel subsidie beschikbaar wordt gesteld voor de Oranjefeesten in De Bilt/Bilthoven en niet voor soortgelijke feesten in de andere kernen. Hebben de Oranjeverenigingen in de andere kernen vergeten een gemeentelijke ondersteuning aan te vragen, of krijgen zij deze niet? Ook viel het mij op dat er wel een Biltse toneelvereniging financieel ondersteunt wordt, maar andere soortgelijke verenigingen niet.

Zijn ze niet wat vreemd verdeeld?’

Wat ook bijzonder is, is dat blijkbaar alleen Biltse en Bilthovense sportverenigingen subsidie aanvragen hebben ingediend. Ik zie in ieder geval geen sportverenigingen uit de andere kernen in het subsidie lijstje staan. Ook las ik dat de Oude School in De Bilt gemeentelijke ondersteuning krijgt, maar dan mis ik weer Historische Vereniging Maartensdijk welke gelijksoortige activiteiten uitvoert.

Ik ken niet alle ins en outs en achtergronden van het subsidieprogramma. Ook misgun ik geen enkele partij zijn subsidie. Toch lijkt het mij als ik het geheel overzie dat bepaalde delen van de gemeente meer ‘subsidie aandacht’ krijgen dan ander delen van de gemeente.

Ik snap dat er qua verhouding meer subsidie moet gaan naar de grote kernen ten opzichte van de kleine kernen. Ook begrijp ik dat subsidiegelden welke aan overkoepelende clubs als bijvoorbeeld IDEA (bibliotheek) wordt verstrekt ook in Maartensdijk wordt besteed. Toch lijkt het dat de verhoudingen scheef uitvallen ten voordele van De Bilt/Bilthoven.

Dat zou eigenlijk niet het geval moeten zijn. De altijd beperkte subsidiepot zou mijns inziens gelijkmatig over de hele gemeente verdeeld moeten worden. Moet er dan ook niet nagedacht worden om een verdeelsleutel naar inwonersaantal van een kern in de subsidieverordening op te nemen? Moet er daarnaast ook niet gekeken worden of het mogelijk is dat als er een club met een bepaald doel subsidie krijgt dat een andere club met hetzelfde doel in de gemeente ook ondersteuning krijgt?

Volgens mij is er voor 2020 werk aan de winkel om het gemeentelijke subsidiebeleid op een betere manier over de hele gemeente te verdelen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie