Afbeelding

Breinkennis

6 november 2018 om 17:16 Algemeen

Column door Martin van Veelen

Hoe komt het dat de meeste mensen relatief weinig weten omtrent de werking van onze hersenen. Het is natuurlijk heel complex daar in onze bovenkamers en we hebben niet allemaal dezelfde studie gedaan als Erik Scherder (hoogleraar neuropsychologie). Kent u deze Erik? Bijvoorbeeld van de televisie bij DWDD of de serie “Het Geheim van Methusalem”. Voor iedereen interessant: van jong tot oud!

Vorige week had ik het genoegen om een presentatie van hem bij te wonen. Samen met ongeveer 200 onderwijsmensen was ik vanaf het begin tot het einde geboeid door hem en zijn verhaal. Niet dat ik nu allemaal nieuwe informatie kreeg, want ik heb mij de afgelopen jaren meer en meer verdiept in het brein in relatie tot het onderwijs, maar het was goed om weer extra geprikkeld te raken over dit onderwerp.

In ieder geval zodanig dat ik hierover schrijf, omdat ik ook u op dit spoor wil zetten. Het is mij niet gegeven om in deze column hele theorieën en/of wetenschappelijke ontdekkingen te bespreken, maar enkele kernpunten die ons allen aangaan zal ik delen. Het heeft allemaal te maken met: Neurons that fire, are neurons that wire. Ja, hoe krijg je de zenuwcellen aan het vuren, zodat ze contact maken met de buren?

‘Neurons that fire, are neurons that wire’

Een leven lang leren, vooral iets willen leren dat je nog niet weet. Stimuleer bij kinderen een onderzoekende houding, geef ze de ruimte om nieuwe kennis en vaardigheden te ontdekken. Bijvoorbeeld zoals Pipi Langkous zei: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Muziek, zingen en andere creatieve activiteiten zijn enorm aanvullend op de ontwikkeling van diverse verbindingen in de hersenen: “Singing in the brain”. Zo ook bewegen en vooral bewegingen waar je moeite voor moet doen stimuleren de hersenen: nadenken en bewegen! Maar ook iedere dag minimaal twee keer een half uur echt inspannen, zodat het hart flink moet werken en de bloedvaten in ons hoofd lekker doorbloeden: “Laat je hersenen niet zitten”.

Om in de goede stand te komen is het goed om daar van jongs af aan mee te beginnen. Dus alle opvoeders in de gemeente De Bilt aan de slag en geef de jeugd de ruimte en spoor ze aan, laat hun neuronen vuren! En als je het goed doet, dan moet je zelf ook aan de slag…… en dus gaan die van jou ook lekker branden.

Gaaf toch dat grote groepen leerkrachten van de Biltse basisscholen inmiddels diverse workshops en leergangen rondom het boek Vuurwerk (Breinkennis) hebben gevolgd en gaan volgen en dat de PABO’s nu ook meer aandacht voor dit onderwerp hebben. Maar we hebben nog een flinke achterstand. Helpt u ons om deze achterstand weg te werken? Begin en google dan op Erik Scherder.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie