De bewoners van voormalige autoshowroom Hessing bereiden hun wekelijkse eetcafé-maaltijd. FOTO: Julie Houben
De bewoners van voormalige autoshowroom Hessing bereiden hun wekelijkse eetcafé-maaltijd. FOTO: Julie Houben

Krakers koken voor de buurt

26 september 2018 om 10:06 Algemeen

Aan tafel bij het voormalige Hessing

door Julie Houben

Bij krakers hebben veel mensen een bepaald beeld. Ze hebben een wat ‘alternatief’ uiterlijk, wonen zomaar gratis en hebben meestal geen werk. Uiterlijk passen de bewoners van de voormalige autoshowroom Hessing wel in dit beeld. Maar verder is het tegendeel waar. Ze hebben allemaal gewoon een baan en koken daarnaast een keer per week voor buurtbewoners en voor wie maar wil aanschuiven. Voor de meeste inwoners van De Bilt en omgeving is de voormalige autoshowroom ‘Hessing’ aan de Utrechtseweg een begrip. Autodealer Hessing verkocht er exclusieve auto’s. Prins Bernhard kocht hier ooit zijn Rolls Royce. Maar ruim 6 jaar geleden ging Hessing failliet. Het pand stond leeg.

Joris (40), in het dagelijks leven geluidstechnicus, hoorde bij de eerste bewoners van het leegstaande pand, dat hij met een aantal mensen kraakte. Sinds vier jaar is er een gebruikersovereenkomst met de huidige eigenaar en de negen vaste bewoners.

Toestemming
‘We wonen hier dus met zijn volledige toestemming’ vertelt hij op de laatste warme woensdagmiddag van september, terwijl een deel van de bewoners buiten bezig is groente te snijden voor het wekelijkse eetcafé. Elke woensdagavond kunnen mensen bij Bike Wars, zo heet de woongemeenschap, een veganistische 2-gangen maaltijd eten, voor een vrijwillige bijdrage. ‘Ideaal voor mensen met een kleine portemonnee én gezellig’ vindt Joris. ‘Er schuiven wekelijks zo’n 20 gasten bij ons aan. De oude buurvrouw van de overkant eet soms mee, studenten, krakers uit Utrecht maar ook mensen van de gemeente’, meldt hij met enige trots.

Off-size modellen
Vanavond staat er paprikasoep en een groenteschotel met seitan op het menu. De ingrediënten zijn deels de ‘off-size’ modellen van tuinders. Daarnaast krijgen de koks gratis wat overblijft van een islamitische groothandel in Nieuwegein voor Turkse en Chinese winkels. ‘Zij mogen volgens de Koran niets weggooien, dus ze zijn blij met ons’.

Geen elektriciteit
Koken doen ze op gas uit flessen, want er is geen elektriciteit in het gebouw. Wel stromend water. ‘Als het kouder wordt eten we binnen in ons ‘café’, waar een enorme houtkachel staat’ vertelt Joris. Zelf woont hij, net als de meesten overigens, niet in het grote koude en ongezellige gebouw, maar in een camper op het terrein erachter. Wel zo comfortabel in de winter. Joris hoopt er nog lang te kunnen blijven wonen. En die kans is aanwezig, want de plannen rond het terrein gaan alles behalve snel.

Ook een keer mee eten? Elke woensdagavond is iedereen vanaf half 7 van harte welkom. Rond 7 uur wordt de eerste gang geserveerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie