Afbeelding
Foto: Julie Houben

Biltenaar heeft oplos- sing CO2-probleem en doet mee aan miljoenenprijsvraag

13 september 2018 om 09:18 Algemeen

Olaf Schuiling (86) uit De Bilt zegt dé oplossing te hebben om CO2 uit de lucht te halen. Hiermee is hij één van de finalisten van een prijsvraag van de Engelse zakenman en miljonair Richard Branson. Daar is 25 miljoen dollar aan verbonden.

door Jolet Jung-Moolenaar

De Bilt - Richard Branson schreef Earth Challenge uit, een internationale wedstrijd om de beste oplossing te vinden voor het permanent reduceren van koolstofdioxide in de atmosfeer. In Schuilings bijdrage aan deze ‘uitdaging’, is de hoofdrol weggelegd voor het mineraal olivijn. Hij wil dat uitstrooien over akkers. Hoewel de jaren gaan tellen bij Schuiling, is hij er nog op gebrand om zijn steentje bij te dragen om het koolstofdioxideprobleem op te lossen. Op de bank in zijn woonkamer vertelt hij hierover.

Zijn woonkamer in De Bilt staat, op een piano en wat foto’s na, vol met stenen en boeken. Zelf heeft Schuiling ook een boek geschreven. ,,Mijn boek is minder somber dan hoe de klimaatmensen over het probleem spreken’’, zegt Schuiling. Aan hen heeft hij ook een boodschap: ,,Kijk even naar de natuur, voordat je te veel door zanikt. We kunnen het CO2-probleem in de hand houden als we gebruik maken van mineralen die verweren.’’ Doen we dat als mensheid niet, dan ziet hij het minder rooskleurig in. ,,Dan hebben we òf geluk omdat de hoeveelheden verbrandbare stoffen, zoals steenkolen, aardolie en aardgas, opraken, òf we zijn er geweest.’’

Van de 2600 mensen die meededen aan de wedstrijd van Richard Branson zijn er nu nog elf mensen in de race. Schuiling, hoogleraar, geoloog en petroloog, is de enige Nederlander. Zijn boodschap is duidelijk: ,,Als we niet zorgvuldig zijn, wordt het voor een hoop mensen vervelend.’’Door de dreigende klimaatverandering, smelten enorme ijsmassa’s, waardoor laag gelegen landen zoals Nederland, onder water komen te staan. De zeespiegel kan tientallen meters stijgen. ,,Het is een problematiek die veel mensen gaat raken’’, zegt Schuiling. ,,Juist de lage landen zijn dichtbevolkt.’’

Maar Schuiling heeft een simpele oplossing: het uitstrooien van olivijn over akkers. ,,Ik heb het voordeel dat ik in mijn vak de hele tijd kijk: hoe gaat het eraan toe in de natuur? Het is duidelijk dat een hoop CO2 door verwering van gesteentes is weggenomen.’’ Hij verwijst naar vulkanische uitbarstingen, waarbij jaarlijks 300 miljoen ton CO2 vrijkomt. ,,Als dat jaar op jaar in de atmosfeer was gebleven, zou er nu geen leven meer zijn. De aarde maakt dit onschadelijk door het mineraal olivijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie