Afbeelding
Foto: Marie-Louise Geurtsen

De antwoorden

18 september 2018 om 16:23 Algemeen

Column door Edwin Plug

Mijn column “Verkeersvragen” van 22 augustus jl heeft veel reacties gegeven. Om uw geheugen op te frissen; in die column vroeg ik naar antwoorden op de volgende vragen: Waarom blijven automobilisten op een snelweg vaak links rijden terwijl de rechter baan vrij is? Waarom gaan hardlopers vaak op een weg lopen als er ook een voetpad is? Hoe is het vaak ‘bijzondere’ verkeersgedrag van wielrenners te verklaren?

Ik had beloofd eventuele reacties terug te koppelen. Dat doe ik hierbij met plezier. De heer Gert-Jan Weierink, voorzitter VVN, district Utrecht verwoordt het antwoord op de eerste vraag als volgt: “Bij een snelweg met 3 of 4 banen zie je inderdaad regelmatig voorkomen dat automobilisten blijven hangen op een linkerbaan, dat is een vorm van gemakzucht.”

Jarno de Wit heeft op deze vraag ook een antwoord en… een waarschuwing: “Uit onderzoek blijkt dat het verleidelijk is om links te blijven rijden. Belangrijkste reden hiervoor is dat het vooral minder mentale energie kost dan van baan te switchen. Automobilisten vinden het vaak ook minder “eng” om op een middenbaan te blijven rijden. Het gevolg is wel grote ergernis bij mensen die netjes terug naar rechts gaan, boos rechts inhalen door andere weggebruikers en onnodig belemmeren van de doorstroming. Onnodig links rijden kan een boete opleveren van 140 euro!”

Op de tweede vraag kwamen ook een aantal reacties. Deze reacties kwamen van zowel deskundigen als van hardlopers. Dank voor jullie openhartigheid! Waar het in het kort op neer komt is dat hardlopers voetpaden of fietspaden vaak geen prettige vlakke ondergrond vinden om op te lopen. Daarom kiezen ze voor de beter lopende weg. Wat mij in de reacties nog opviel was dat hardlopers zich vaak helemaal niet bewust zijn van de risico’s voor zichzelf en voor andere weggebruikers, dat zij deze risico’s voor lief nemen en vooral dat ze de risico’s onderschatten. Dat laatste vind ik wel een beetje vreemd. Een lampje of goed reflecterend hesje in de wintermaanden maakt het voor iedereen toch echt wel een stuk veiliger!

De laatste vraag was de vraag waar ik de meeste reacties op gekregen heb. Dit dan vooral instemmende reacties. Mijn vraag was blijkbaar heel herkenbaar. Het gekke is dat bij de reacties geen enkel “waarom doen wielrenners soms zo gevaarlijk in het verkeer?” antwoord zat. Dit schijnt niemand echt te weten. Is het dan misschien toch wat in een van de reacties stond “om geen seconde te verliezen?” Wat mij betreft dan toch graag maar een seconde minder snel, maar wel veilig en met minder stress voor iedereen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie