Brandweer Zeist op kalender

20 augustus 2018 om 09:20 Algemeen

Met de verkoop van een verjaardagskalender vol foto’s van de brandweer zamelt Bart Uljee geld in voor Stichting KiKa. De Zeistenaar, die als vrijwillige brandweerman werkt, wil minstens 10.000 euro ophalen. En zijn kalender heeft zijdelings nóg een doel: het imago van de ‘spuitgasten’ opkrikken.

door Josselin Gordijn

Zeist - „Een groot ziekenhuisbed, met daarin een kindje aan allerlei infusen. Holle ogen, een kaal hoofdje. Ouders die bezorgd kijken. En ik denk alleen maar: ik wil helpen.” Het is een levendige herinnering die Uljee heeft aan kinderen die lijden aan kanker. Van de vijftien jaar dat hij vrijwilliger is bij de brandweer in Zeist maakte hij vijfmaal de ‘Dreamnight’ mee: een evenement waarbij ernstig zieke en gehandicapte kinderen in het zonnetje worden gezet door onder andere hulpverleners. „De blik van die heel zieke kinderen en hun hulpeloze ouders, het liet me niet meer los. Iedere keer dat ik als brandweerman bij dat evenement aanwezig was, dacht ik: ik wil iets doen.”
Als er tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de brandweer in Zeist gepraat wordt over hoe de brandweer zich beter zou kunnen profileren, krijgt Uljee een idee. „Het imago van de brandweer kan wel een make-over gebruiken”, legt hij uit. „We worden in de volksmond simpelweg ‘spuitjongens’ genoemd, maar we doen méér dan een beetje brandjes blussen en katten uit de boom halen. We hebben in de praktijk vaker te maken met reanimaties dan met branden.”

Emoties

Uljee besluit dit doel in te zetten voor zijn andere doel: geld inzamelen voor onderzoek naar kinderkanker. Hij bedenkt een format en vraagt fotograaf Menno Bausch om het takenpakket van de brandweer in beeld te brengen. Het wordt een mix van foto’s van situaties die echt gebeurd zijn, en gebeurtenissen die in scène zijn gezet. De beelden worden gebundeld in een veelzijdige verjaardagskalender. Zo laat de maand augustus zien hoe brandweerlieden bekneld geraakte automobilisten bevrijden uit een gecrashte auto, en toont februari portretten van twee brandweermannen die tijdens een operatie weten dat het slachtoffer van de brand het niet gaat redden. Uljee: „Ik wil emoties laten zien die bij dit werk komen kijken.” De cover als blikvanger van de kalender komt van fotograaf Mel Boas.

In totaal liet Uljee 1500 kalenders drukken. Een exemplaar kost vijftien euro, maar mag ook voor een hoger bedrag worden aangeschaft. Al het geld gaat direct naar Stichting Kinderen Kankervrij. Een dankbaar doel, vindt Uljee. „Ik heb me er goed in verdiept en er is zoveel te winnen op het gebied van onderzoek naar kinderkanker. 75 procent van de kinderen met kanker geneest en dit kan met 1 procent per jaar stijgen als er voldoende geld voor onderzoek opgehaald wordt. Hoe mooi zou het zijn als we over 25 jaar kunnen zeggen dat kinderkanker zeldzaam is?”

Steun Bart of reserveer zo’n exclusief exemplaar via Brandweerkalendervoorkika@gmail.com. Als je alleen wil doneren kan dat ook. Na betaling wordt de kalender naar je toegezonden.

www.actievoorkika.nl/brandweerkalender-voor -kika

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie