Jefke Dijkstra, outsider kunstenaar bij Thomashuis in Maartensdijk, is genomineerd voor de 'Gouden Venus van Milo'.
Jefke Dijkstra, outsider kunstenaar bij Thomashuis in Maartensdijk, is genomineerd voor de 'Gouden Venus van Milo'.

Jefke genomineerd voor kunstprijs

11 augustus 2018 om 09:29 Algemeen

Jefke Dijkstra, outsider kunstenaar bij Thomashuis in Maartensdijk, is genomineerd voor de ‘Gouden Venus van Milo’. Een prijs ingesteld door de goede doelen afdeling van DELA Coöperatie. Er zijn nog 99 genomineerden. Alle genomineerden leveren een bijzondere bijdrage aan de maatschappij.

Maartensdijk - Bij Jefke, die geen prater is, is dat het maken van kunst, waar veel mensen naar kijken en blij van worden. Zo communiceert zij naar de buitenwereld, en met veel succes, gezien de exposities waar haar werk wordt tentoongesteld en de prijzen die ze heeft verdiend.

Altijd zomer

Jefke Dijkstra is 44 jaar en heeft het Syndroom van Down. Jefke tekent al haar hele leven. In haar werk is het altijd zomer, want ze houdt niet van de winter. De kunstenaar Friedensreich Hundertwasser heeft Jefke geïnspireerd. Zij gebruikt ook felle kleuren en is gefascineerd door architectuur.

Jefkes werk is kleurrijk en abstract en er zit veel ritme en beweging in. Ze heeft een eigen stijl en een geweldig kleurgevoel. Twee dagen per week werkt Jefke bij Reinaerde Ateliers De Wijde Doelen. Haar werk is te koop en wordt op verschillende plekken tentoongesteld, zoals bij het Lloyd Hotel en het Outsider Art Museum in de Hermitage, beide in Amsterdam. Ook het Dolhuys in Haarlem heeft werk van haar gekocht. In Utrecht Overvecht is het gebruikt op de gevel van Reinaerde Kinderdagcentrum Oikos. En het hangt natuurlijk in De Wijde Doelen.

Prijzen

Haar werk is ingestuurd voor tentoonstellingen in binnen- en buitenland, waaronder Engeland, Tsjechië en China. Ze ontving diverse prijzen voor haar werk. Onlangs is er een documentaire gemaakt door Jan Wouter van Reyen van Doc. Eye film in opdracht van AVROTROS. Jefke is een van de zeven geselecteerde ‘outsider artists’. Deze documentaire van bijna een uur zal in het komende seizoen op TV worden uitgezonden door AVROTROS.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie