Jacob en Linda in hun landwinkel te midden van hun biologisch geproduceerde producten. Foto: archief Jacob Beeker
Jacob en Linda in hun landwinkel te midden van hun biologisch geproduceerde producten. Foto: archief Jacob Beeker Foto: archief Jacob Beeker

Van programmeur tot bioboer; ‘Met lege handen begonnen’

15 juni 2018 om 11:30 Algemeen

Sinds april 2017 zijn Jacob en Linda Beeker samen met hun twee kinderen de trotse pachters van boerderij Eyckenstein. Een plek waarbij respect is voor de natuur en alles wat er groeit en bloeit en met speciale aandacht voor de Jersey stierkalveren. Dat eigenaar Jacob Beeker (43) uiteindelijk voor het boerenbestaan koos, stond niet altijd vast ondanks dat hij de middelbare en hogere landbouw school bezocht.

door Astrid van Walsem

Maartensdijk - ‘Aan het einde van mijn studie realiseerde ik mij dat je zoveel geld nodig hebt om een boerenbedrijf te starten, dat het gewoon mission impossible leek.’ In zijn vrije tijd was Jacob erg geïnteresseerd in IT en dat was toentertijd een booming business. Hij ging aan de slag als programmeur en consultant en verdiende hier zijn boterham mee. Toch bleef het kriebelen.
Op zestienjarige leeftijd loopt Jacob stage op boerderij ‘De Groote Voort’ in de Gelderse Vallei. Hier maakt Jacob kennis met de Jersey koeien en de Remeker kaas die van hun melk gemaakt wordt. Hij raakt gefascineerd door de biologische wijze waarop de eigenaren de boerderij runnen. En op deze plek staat Jacob voor het eerst oog in oog met de Jersey stiertjes. ‘De stiertjes zijn niet bruikbaar op de boerderij en het ras is te klein om interessant te zijn voor de vleesproductie. Kortom niemand wil deze stiertjes hebben.’
‘Zonder stiertjes geen kaas’
‘Mensen vergeten vaak dat in de voedselketen het ene niet zonder het andere kan. Eet je kaas, heb je melk nodig en een koe geeft alleen melk als ze een kalf heeft. Samen met Linda wil ik graag de verantwoording nemen voor het hele proces. Wij nemen de Jersey stierkalfjes en laten hen vervolgens nog drie tot vier maanden drinken bij hun surrogaat moeder bij ons in de wei. Wij hebben acht Jersey melkkoeien die twee tot drie pleegkinderen accepteren. Daarna groeien ze rustig op totdat ze tweeënhalf jaar zijn met behoud van hun hoorns en ballen.

Wij willen een boerderij die past in de omgeving en respecteren het leven in de sloot, de vogels en de bijen. Wij gebruiken geen kunstmest en het voer dat wij geven is biologisch verbouwd. Wij hebben zojuist het voorlopige biologische certificaat ontvangen en na twee jaar, na regelmatige controles, mogen wij officieel het biologische keurmerk voeren.’

Open dag boerderij Eyckenstein op zaterdag 16 juni van 10:00 tot 16:00 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie