Antoinette Blok voor haar zelfgemaakte tuinhuis. FOTO: Els van Stratum
Antoinette Blok voor haar zelfgemaakte tuinhuis. FOTO: Els van Stratum

In mijn werk staat ambacht hoog in het vaandel

18 mei 2018 om 08:00 Algemeen

Het is begonnen met het bouwen van een boomhut samen met haar eigen kinderen. Nu, 10 jaar verder is Antoinette Blok fulltime bezig met ontwerpen en bouwen en heeft ze al meer dan 100 boomhutten gebouwd. Haar kinderen Berend en Olivier zijn bij ieder ontwerp en de bouw betrokken. De een helpt soms mee met de bouw op locatie en de ander maakt professionele filmpjes van de boomhutten die op YouTube te zien zijn.

door Els van Stratum

Antoinette ging in 2008 naar Amerika en volgde daar bij Pete Nelson, bekend van het programma Treehouse Masters op Discovery Channel, een workshop waardoor ze nu gecertificeerd boomhut bouwer is.

Antoinette: “Het begint met het maken van een ontwerp. De tekeningen en verhalen van de kinderen zijn mijn inspiratie. Hun dromen en wensen vertaal ik in het ontwerp. Kinderen denken nog zo heerlijk vrij”.

Als je de boomhutten ziet, verwacht je een grote stoere bouwvakker, maar nee! Antoinette: “In het begin keken mensen wel even op als ze me zagen. Met mijn ervaring en de verschillende hutten die ik heb gebouwd, heb ik het vertrouwen wel gewonnen. Waar maken moet ik het wel. Geen enkele boomhut is het zelfde. De boomhutten bouw ik altijd op locatie, zo past het perfect in de omgeving en kunnen de kinderen het proces op de voet volgen en waar mogelijk ook mee helpen”.

Antoinette werkt samen met Dave en Jaap. Antoinette: “Dave is boomverzorger en een geweldige klimmer. Hij beschikt over de juiste materialen voor als de hut hoog in de boom mag. En Jaap is mijn houtleverancier. Als hij mijn ontwerp ziet weet hij precies welke materialen er gebruikt gaan worden. Dit is ook essentieel voor de uitstraling van de hutten. Voor de bouw gebruik ik altijd gebruikt hout. Sloophout is doorleefd en geeft de boomhut een eigen karakter”. De werkwijze van Antoinette is door de jaren heen hetzelfde gebleven, ze is het wel anders gaan beleven.

Antoinette: “De rollen van timmervrouw, architect en kunstenaar zijn meer aan het versmelten met elkaar waardoor ik mijn eigen stijl heb ontwikkeld. Een boomhut, door mij gemaakt herken je meteen”.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie