De 85-jarige kunstschilder en tekenaar Henk Naderman:
De 85-jarige kunstschilder en tekenaar Henk Naderman: "Het maken van kunst houdt mijn geest in beweging". FOTO: Maarten Bos

Expositie in boekhandel is debuut 85- jarige

18 mei 2018 om 07:00 Algemeen

In boekhandel Bouwman aan de Hessenweg in De Bilt is op 9 mei een expositie geopend van de 85-jarige kunstschilder en tekenaar Henk Naderman. Het is voor Naderman, ondanks zijn respectabele leeftijd, pas zijn eerste tentoonstelling. Bouwman biedt vaker ruimte aan exposerende kunstenaars.

door Maarten Bos

Naderman woont in de regio Midden-Nederland en tekent en schildert al zijn hele leven. Hij vertelt: “In de oorlog was ik kind en heel veel bezig met kunst. Toen ik een jaar of veertig was heb ik een opleiding vormen gevolgd bij de Kunstacademie Middeloo in Amersfoort. Een onderdeel daarvan was tekenen en mijn techniek en inzicht zijn daar sterk verbeterd”. Op deze expositie hangen ongeveer twintig werken van Naderman. De kunstenaar legt uit: “Dit is een doorsnede van mijn werk. Ik exposeer hier acryl- en olieverfschilderijen, pentekeningen en werkstukken met pastelkrijt. Ik maak ook houtskooltekeningen, maar die hangen hier niet. Mijn onderwerpen zijn zeer divers. Van een portret van Maxima en Willem-Alexander, een zelfportret, de weergave van een straatje in de Eifel tot taferelen uit de tuin van Huis Doorn en afbeeldingen van de Domtoren”.

Abstract werk

Naderman, die van beroep leraar metaalkunde en handvaardigheid was, maakt ook abstracte werken. “Toen mijn eerste vrouw overleden was heb ik een abstract schilderij gemaakt over het hiernamaals. Verder werk ik veel in opdracht, vaak als vriendendienst. Ik geef ook geregeld tekeningen en schilderijen weg”, aldus de 85-jarige. Naderman had de boekhandel gevraagd of deze interesse had in een tentoonstelling van zijn werk en de winkel hapte meteen toe. Een woordvoerder van Bouwman: “Wij vinden het zelf prachtige kunst”.

Geest in beweging

De kunstenaar heeft atelier aan huis en zegt dat het maken van kunst zijn geest in beweging houdt. Naderman: “Dat is belangrijk op mijn leeftijd. Wat ik maak is toch echt wel gewild. Toen ik een keer logeerde in de Eifel heb ik een reeks houtskooltekeningen getekend van onder meer de plaatselijke bewoners.

De mensen daar wilden dat allemaal hebben en ik hield er een zowat gratis vakantie aan over”.

Het overzicht van Nadermans werk is tot 27 juni aan de Hessenweg te bewonderen. Geïnteresseerden kunnen ook werken kopen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie