Een vreemd gezin in Kampen redde Jantine’s leven tijdens de Hongerwinter. FOTO: Julie Houben
Een vreemd gezin in Kampen redde Jantine’s leven tijdens de Hongerwinter. FOTO: Julie Houben Foto: Julie Houben

In de oorlog op de fiets naar Kampen

4 mei 2018 om 13:08 Algemeen

Ze woont nu 23 jaar in Bilthoven en al net zo lang werkt Jantine de Jonge (74) als vrijwilliger bij het Steunpunt Vluchtelingen De Bilt. Dat heeft alles te maken met haar vroegste jeugd. In de Hongerwinter van 1944 was ze zelf een vluchtelingetje van nog geen jaar oud. Ze is het gezin dat haar toen opving eeuwig dankbaar.

door Julie Houben

Bilthoven - ‘Ik ben tijdens de oorlog geboren in Amsterdam. Vanwege de Hongerwinter kon mijn moeder mij niet voldoende melk geven en het was ook nergens te krijgen. Daarom bond zij mijn kinderwagen achter haar fiets en fietste met mij van Amsterdam naar Kampen, waar ze mij achterliet bij een vreemd gezin dat wel voor mij wilde zorgen.’ Na de oorlog kende Jantine haar moeder niet meer terug, ze wilde naar ‘haar moeder’, die erg lief voor haar was geweest. De band met haar echte moeder was snel hersteld. Maar de familie wilde geen contact meer. Hun taak was volbracht. Jantine: ‘Ze waren streng gelovig en vonden ons ketters. Ik heb hen daarna ook niet meer opgezocht. Daar heb ik veel spijt van. Ze hebben mijn leven gered.’

Schrijnende beelden

De ervaring zorgde er voor dat ze eind jaren ‘90 besloot om zelf oorlogsvluchtelingen te helpen. ‘Ik weet nog dat ik op tv de schrijnende beelden zag van de vluchtelingen uit voormalig Joegoslavië, die hier in overvolle tentenkampen opvang kregen.
Ik sprak mezelf toe: ‘Doe nu ook wat in plaats van alleen mee te leven met die mensen.’ Toen heb ik me aangemeld bij Vluchtelingenwerk De Bilt. En nog steeds doe ik met veel overgave dit werk.

De Tweede Wereld oorlog en haar eigen geboortestad kwamen decennia later op een bijzondere manier weer Jantines leven binnen. ‘Mijn dochter is getrouwd met een Algerijnse schrijver die zijn land ontvluchtte vanwege het repressieve regime. Hij heeft een jaar als ‘artist in residence’ in het oorspronkelijke Amsterdamse woonhuis van Anne Frank gewoond. Dit huis te mogen bezoeken was een bijzondere ervaring.’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie