Martin van Veelen
Martin van Veelen Foto: Jan Ruijne

Touwzwaaien, wie kan het?

24 april 2018 om 15:18 Algemeen

Bijna dagelijks krijgt het basisonderwijs in de landelijke media aandacht. Van leerkrachten die te weinig verdienen voor wat ze doen tot een onderzoek of de kinderen nog wel in de touwen kunnen zwaaien. Over dat eerste onderwerp zeg ik nu een keer niet veel, maar ik vrees dat na de zomer de minister (zonder hoofdletter) nog steeds niet begrijpt dat Leerkrachten (met hoofdletter) eerlijk beloond dienen te worden. Genoeg voor nu.

Dan over dat touwzwaaien. De onderwijsinspectie heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar de gymprestaties van basisschoolleerlingen. In tien jaar tijd is de coördinatie afgenomen, dat bleek uit diverse testjes die bij 2000 leerlingen uit groep 8 zijn afgenomen in vergelijking met hun leeftijdgenoten uit 2006.

Ik keek er niet van op, maar het is wel bijzonder dat de inspectie dit alleen maar constateert en zelf niet heeft gekeken naar de oorzaak. Gelukkig heeft het Utrechtse Mulier Instituut dit verder onderzocht en geven deze verklaring: kinderen spelen minder vaak en minder lang buiten.

Op intuïtie heb ik de afgelopen jaren twee keer een column aan dit onderwerp gewijd, want ik ben een enorme voorstander van beter en meer bewegen. Met de scholen van Stichting Delta nemen we onze verantwoordelijkheid: vanaf augustus wordt in gymzalen en sporthallen alleen nog maar les gegeven door echte gymleraren.

Samen met de buurtsportcoaches en de sportverengingen zoeken we naar allerlei vormen van samenwerking om het beweging op een goede manier te stimuleren.

Maar…het is echt niet genoeg hoor: Twee gymlessen, een keer trainen bij de sportclub en een wedstrijd in een week; hooguit 40 weken per jaar.

Waar liggen de grootste kansen? Gewoon buiten!

Enkele passages uit eerdere columns:

Waar is de tijd dat kinderen na schooltijd eerst even thuis moesten komen voor een kopje thee en een biscuitje en daarna gelijk naar buiten renden om te gaan spelen en altijd net iets te laat thuis kwamen om te eten?

De speeltuintjes, basketbalpleintjes, voetbalveldjes en andere plekken waar je lekker kunt buitenspelen, moeten toch overvol raken. Het tegendeel is een feit. Waar zijn al die kinderen na schooltijd?

De meeste scholen hebben of gaan naar vijf gelijke schooldagen, waardoor de kinderen iedere dag om twee uur uit zijn: eerst naar huis, dan z.s.m. lekker naar buiten, waar je niet perse hoeft te gaan voetballen, gewoon lekker spelen is ook goed.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie