vnlnr: Jaap van Willenburg en Bas van Loo voor de winkel. Bas groeit op in De Bilt als middelste in een gezin met een broer en een zus. FOTO: Astrid van Walsem
vnlnr: Jaap van Willenburg en Bas van Loo voor de winkel. Bas groeit op in De Bilt als middelste in een gezin met een broer en een zus. FOTO: Astrid van Walsem Foto: Astrid van Walsem

Slagerij Van Loo aan de Hessenweg

20 april 2018 om 07:00 Algemeen

Vader Van Loo begon de slagerij in 1964 aan de Hessenweg in De Bilt. Hij was de jongste uit een gezin met vijf kinderen. Hij begon met werken in de supermarkt van zijn oudere broer op de slagersafdeling, maar wilde meer. Hij kocht een woonhuis en verbouwde dit stukje bij beetje uit tot de slagerij dat het nu is. Boven slagerij Van Loo prijken de woorden; “Op één na de beste.” Waarom er niet de beste staat, weet slager Bas van Loo (51)perfect uit te leggen. ‘We worden elke dag nog beter en zijn nooit uitgeleerd.’

Door Astrid van Walsem

‘Mijn vader was een keiharde ondernemer en kon ook hard voor zijn personeel zijn” begint Bas van Loo het gesprek. “Hij was echt het boegbeeld van de winkel. Iedereen in de winkel had en heeft altijd veel respect voor mijn vader, ik ook. Als hij er is, is hij het aanspreekpunt, Meneer Van Loo.’


Beroepskeuze

Na zijn VWO eindexamen heeft Bas geen idee wat hij wil gaan doen. Het slagersvak trekt dan nog niet.
‘Ik kende mijn vader vroeger als de man die altijd werkte, of eindelijk thuis met de krant in de hand in zijn stoel in slaap viel.’
Bas besluit maar om in dienst te gaan, maar ook tijdens zijn diensttijd vindt Bas niet het antwoord. Hij besluit om tijdelijk zijn vader te gaan helpen met het rondbrengen van bestellingen. ‘Ik ging opzoek naar nieuwe klanten en kreeg er steeds meer lol in en zo is het balletje gaan rollen.’

Vakschool

‘Ik ben de slagervakschool in Utrecht gaan doen. Ik zat daar als 21 jarige in de klas met allemaal 16 jarigen dat voelde heel raar. Toen ik eenmaal de technische kennis op zak had, vond ik het wel welletjes en heb ik de school vroegtijdig verlaten.’

Op zijn 23ste gaat Bas definitief bij zijn vader in de slagerij werken. Hij begint in de productie om nog meer productkennis op te doen en hij bezoekt de lokale horecagelegenheden als leverancier en om nieuwe klanten binnen te halen.
‘Ik werd verder ingewerkt door Jaap van Willenburg en die werkt er nog steeds, al 35 jaar. Hij staat achter het blok. Hij is ingewerkt door mijn vader en op zijn beurt draagt zijn vakkennis weer over op mij. Hij is eigenlijk een soort tweede vader voor mij.’

Vakkennis

‘Het leveren aan de horeca leverde niet veel op, maar ik leerde er enorm veel van.
Via de contacten met de eigenaren kon ik een letterlijk een kijkje in hun keuken nemen. De koks konden mijn interesse wel waarderen en deelden hun vakkennis met mij.

Om als bedrijf te groeien, moesten wij helaas deze tak afstoten. Mijn vader heeft dit altijd geweten, maar liet mij mijn gang gaan. Ik kreeg de ruimte om mijn eigen fouten te maken en mijn eigen ontdekkingen te doen.’

Slagerij van Loo
Hessenweg 183 De Bilt
T 030-2203813 info@slagerijvanloo.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie