Het witte goud van Bilthoven

8 mei 2018 om 08:18 Algemeen

Verscholen achter de Soestdijkseweg Zuid liggen de aspergesvelden van de familie Buijs verstopt. Het wachten is op de zon. Dan zullen de barstjes in de oppervlakte van de asperges heuveltjes de vindplaats verraden van dit witte goud.

Bilthoven - Johan Buijs (46) loopt tussen de met plastiek folie bedekte heuveltjes door. Een klein gedeelte van het perceel wordt een beetje geholpen bij het groeiproces doormiddel van mini tunneltjes maar 2/5 deel moet het helemaal op eigen kracht doen. ‘Het is een seizoensproduct, en daar wil ik graag aan vasthouden.’
Hoewel er hier en daar in de supermarkten al asperges te vinden zijn, ligt het perceel van de familie Buijs nog bij te komen van de lange koude winter. Johan: ‘ Ik weet dat er in het zuiden van het land aspergestelers zijn die een soort vloerverwarming onder de aspergeheuvels hebben liggen. Daardoor zijn de ogen van de asperge plant eerder warm waardoor ze gaan groeien. Wij laten de natuur haar werk doen.’

De familie Buijs en zijn team inspecteren de grond elke ochtend. Speurend maken ze een wandeling van 15 km op zoek naar de barstjes in de grond, die de komst van de asperges aankondigen.

Ooit bestond het bedrijf uit 1500 varkens en 10.000 kippen. De familie Buijs heeft indertijd mee gewerkt aan een proefproject van VROM om de ammoniak uitstoot terug te dringen. Dit resulteerde in 1993 tot de oogst van de eerste asperges exemplaren.

Johan besteedt bijzonder veel aandacht aan de kwaliteit van zijn asperges. Elk jaar stuurt hij grondmonsters naar Amerika om precies te weten te komen hoe het gesteld is met de verhoudingen van verschillende mineralen in de grond. Het is belangrijk dat de bodem in balans is en hiervoor is het essentieel om een juist compostmengsel te creëren. Bij een perfecte bodembalans krijg je een aspergeplant die sterk is en minder vatbaar voor ziektes is. ‘Wij doen de gewasbescherming helemaal biologisch bij onze asperges. Er komt geen chemische bestrijding bij aan te pas. Wij zijn een van de eerste in Nederland die het op deze manier doen.’

‘Verse asperges herken je als volgt. Je neemt een bosje asperges en laat deze rollen in je hand. Als het goed is hoor je dan een piepend geluid, de zingende asperges. Verder is het belangrijk voor de smaak om de asperges goed vochtig te houden. Al bij 3% vochtverlies kan er smaak afwijking optreden. Wij doen de asperges zo snel mogelijk na de oogst in grote bakken met koud water om uitdroging en het groeiproces te stoppen. Na het wassen en sorteren van de asperges worden ze bewaard in de koeling met 100% luchtvochtigheid om uitdrogen tegen te gaan.’

Van heinde en verre hebben mensen de asperges van de familie Buijs gevonden. En zelfs in Limburg zijn ze te vinden. ‘Er is een meneer die trouw elk jaar naar zijn familie in Limburg de asperges van Buijs brengt en de Limburgse vlaaien mee terug neemt.’ Op het moment zijn er beperkt asperges maar begin mei verwacht de familie Buijs heel De Bilt weer te kunnen voorzien van verse asperges van eigen grond.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie