Afbeelding

Bovenbouwklassen basisschool Nijepoort Groenekan leren over lokale politiek

14 maart 2018 om 09:57 Algemeen

Groenekan - Afgelopen vrijdag ontvingen de kinderen van de Nijepoort een bijzondere gastspreker: de burgemeester van gemeente De Bilt, Sjoerd Potters. Hij heeft de kinderen uitleg gegeven over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen die op 21 maart a.s. zullen worden gehouden.

Uitleg over gemeenteraadsverkiezingen

In de lessen ‘wereldoriëntatie’ leren de kinderen uit de bovenbouw hoe een gemeente wordt bestuurd. De burgemeester ging met de kinderen van groep 6, 7 en 8 in gesprek en daarna een rondje gedaan langs de andere groepen. Hij vertelde dat er gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden, hoe dat in z’n werk gaat en welke taken de gemeente uitvoert. In het gloednieuwe gebouw van de Nijepoort, dat in januari feestelijk werd geopend, kwam de tribunetrap voor deze gelegenheid zeer goed van pas.

Vragen

De burgemeester stelde enkele vragen aan de kinderen, bijvoorbeeld: ‘kunnen jullie ouders op de burgemeester stemmen?’ en ‘hoe worden wethouders gekozen?’ De kinderen hadden ook veel vragen voor de burgemeester, zoals ‘wat gebeurt er als er niemand komt stemmen?’ en ‘Welke partij hoopt u dat er gaat winnen?’. Ook wilde de burgemeester vragen over zichzelf en over zijn baan beantwoorden. En ook vragen over Groenekan, zoals over de krakers die nu in de oude gebouwen van de Nijepoort zijn neergestreken.

Kinderen en politiek

Kinderen zijn nieuwsgierig. Ze zijn voortdurend op zoek om zichzelf en de wereld te leren kennen en te verkennen. Vanaf een jaar of tien beginnen kinderen interesse te ontwikkelen voor politiek. Veel kinderen kijken naar het Jeugdjournaal (op school en vaak ook thuis) dat ook vaak aandacht besteedt aan politieke kwesties. Tegelijk stelt de samenleving waarin kinderen opgroeien haar eisen. Kinderen vervullen nu en straks taken en rollen, waarop ze via onderwijs worden voorbereid: als consument, als verkeersdeelnemer en als burger in een democratische rechtsstaat.

Politiek op school

Op de basisschool leren kinderen hoofdzaken van de Nederlandse en Europese staatsinrichting en de rol van de burger. In groep 6 leren de kinderen over omgaan met geld, werkwijze van de politie, verkiezingen en is er aandacht voor pesten en discriminatie. In groep 7 en 8 leren de kinderen over democratie, waarden en normen, emancipatie, vrijheid van meningsuiting, en discriminatie. Doordat een kind leert om eigen mening te formuleren – ook dat wordt geoefend op school – kunnen zij in de bovenbouwklassen al heel interessante maatschappelijke discussies voeren.

Q&A Bezoek Burgemeester Sjoerd aan basisschool De Nijepoort, 9 maart 2018

Vragen aan de kinderen:
Kunnen jullie ouders op de burgemeester stemmen?
Goede antwoord: Nee, de koning benoemt burgemeesters.

Hoe worden wethouders gekozen?
Goede antwoord: Bij de gemeenteraadsverkiezeningen kiezen we in de bilt 27 raadsleden. Maar er is ook een dagelijks bestuur nodig. Uit hun midden worden daarom wethouders gekozen. Er zijn nu vier wethouders in de Bilt. ‘Alles wat jullie buiten zien berekent werk voor de gemeente: de bomen en planten, de lantaarnpalen.’

Hoe gaat dat, stemmen?
Overal zijn stembureau’s, vaak op loopafstand. dat is een luxe: in andere landen moeten mensen soms een dag lopen om hun stem uit te kunnen brengen. Stemmen doe je altijd alleen, je mag niet samen in een hokje. Stemmen doen we met stemformulieren. Veel kinderen gaan mee met hun ouders naar het stembureau.

Vragen van de kinderen over de gemeenteraad:
Welke partij hoopt u dat er gaat winnen?
Ik heb geen voorkeur, ik hoop wel dat het partijen zijn die mooie dingen willen realiseren in de gemeente en dat de partijen er snel uit zijn welke coalitie de gemeente gaat besturen.

Wat als er niemand komt stemmen?
Ik denk dat we dan de verkiezingen ongeldig moeten verklaren en opnieuw verkiezingen moeten worden gehouden.

Vragen van de kinderen over de burgemeester en zijn werk:
Wilde u altijd al burgemeester worden?
Eigenlijk wel, ik wilde altijd wat goeds doen voor de samenleving.

Wat was u gaan doen als u geen burgemeester was geworden?
Ik denk dat ik dan tweede kamerlid was gebleven. Of archeoloog, en dan opgravingen in Egypte had willen doen.

Wat hebt u om uw nek?
Een ambstketen, soort uniform voor een burgemeester. Deze is heel zwaar, want gemaakt van zilver. Vaak ben ik als burgemeester in functie netjes gekleed. Het rijkswapen van de Nederlandse leeuw hangt ook aan de ketting, alle burgemeesters hebben dat wapen aan hun ketting hangen.

Wat heeft u gestudeerd?
Je hoeft niet gestudeerd te hebben om burgemeester te worden, maar ik heb rechten gestudeerd in Tilburg.

Is het een hele drukke baan om burgemeester te zijn?
Ik werk ongeveer 60 uur per week, vaak ben ik pas om elf uur ‘s avonds klaar. En vaak werk ik ook nog in het weekend. Ik heb heel veel afspraken met mensen thuis, maar ook met andere burgemeesters, met de commissaris van de koningin, etc. Ik kan dus ook geen teamsport doen. Op woensdagavond en vrijdagavond probeer ik altijd thuis te zijn. Hard werken is prima. Hectiek ook: ‘Een Burgemeester houdt altijd wel van een goede crisis’.

Heeft u ook huisdieren?
Ja, ik heb twee poezen

Heeft u ook kinderen?
Nee, ik heb geen kinderen, maar ik heb samen met mijn partner een pleegzoon Thomas (14), die vangen we één keer in de twee weken een weekend op. Thomas woont alleen met z’n moeder. Mijn partner en ik vinden het heel leuk.

Wat vind je het minst leuk aan burgemeester zijn?
Wat ik niet zo leuk vind is dat ik af en toe een momentje voor mezelf wil. Mensen vragen altijd dingen aan mij en verwachten dat ik altijd vrolijk en aanspreekbaar ben.

Heeft u een chauffeur?
Nee, ik ga meestal met m’n eigen auto, en soms bel ik een taxi of brengt een collega me weg.

Kunt u wel ziek zijn, als burgemeester?
Als ik ziek ben neemt de loco burgemeester mijn telefoon over. Als er dan iets gebeurt dan is hij of zij tijdelijk de burgemeester.

Heeft u ook vakantie?
Ja, ik heb 3 à 4 weken vakantie. Dan geef ik mijn telefoon aan de loco-burgemeester. Als er dan iets gebeurt dan is hij of zij tijdelijk de burgemeester.

Vragen van de kinderen over Groenekan:
Komt er nog een supermarkt in Groenekan?
Eigenlijk zouden we dat best wel willen, maar de vraag is of een supermarkt voldoende boodschappen kan verkopen in een klein dorp als Groenekan om geld te kunnen verdienen. Maar de gemeente zou zeker helpen, bij bij het geven van toestemming om in een bepaald pand een winkel te beginnen bijvoorbeeld.

Wat gebeurt er met de krakers die nu in de oude locaties van de Nijepoort zitten? Gaan jullie die laten zitten?
We hebben aangifte gedaan bij de politie, want kraken is illegaal. Wat ze doen kan eigenlijk niet. De gemeente is nu gesprek met de krakers of het wel brandveilig is e.d. Maar het is nu nog niet duidelijk wat er met de panden en de krakers gaat gebeuren. De gemeente heeft wel plannen met de locaties en de panden, het kan zijn dat er woningen komen bijvoorbeeld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie