Gunnar Plantizer geeft gastles op Lyceum in het kader van het project 'Blik op de Muur' .
Gunnar Plantizer geeft gastles op Lyceum in het kader van het project 'Blik op de Muur' . Foto: Het nieuwe lyceum Bilthoven

Gastlessen maken recente Duitse geschiedenis tastbaar

23 december 2017 om 12:37 Algemeen

Afgelopen maandag gaf Gunnar Planitzer een gastles aan de vwo 5 leerlingen van Het Nieuwe Lyceum. Gunnar verblijft sinds 1996 in Nederland, maar groeide op in Hoyerswerda in de DDR.

Bilthoven - Hij vertelde hoe het was als tiener onder het communisme, en om dienst te doen bij de grensbewaking. Ook zijn belevenissen tijdens die bewogen novemberdagen in 1989 kwamen aan bod. De lessen zijn in het Duits en het Nederlands. Op 9 november 1989 viel de Berlijnse Muur. De leerlingen van nu zijn opgegroeid met éen Duitsland. De Duitse deling kennen ze alleen uit de geschiedenisboeken.

Blik op de Muur

De gastlessen op HNL maken deel uit van het project ‘Blik op de Muur – gastsprekers over hun leven in het gedeelde Duitsland’. Het Duitsland Instituut Amsterdam wil met dit project, dat mede mogelijk is gemaakt door de Duitse Ambassade in Den Haag, leerlingen meer betrekken bij de recente geschiedenis van Duitsland en de gevolgen van de ‘Wende’ voor gewone Duitsers. De gastlessen zijn voorbereid door Loes Haarhuis en Liesbeth Spoelder (docenten Duits). De gastsprekers vertellen hun persoonlijke verhaal en beantwoorden vragen van leerlingen. De sprekers, die allemaal in Nederland wonen, vertellen over hun schooltijd in de DDR, over opgroeien in het geïsoleerde West-Berlijn van de jaren ‘80 en over de betekenis van de hereniging voor hun familie en vrienden.

AMSTERDAM, december 2017 – Bij het project ‘Blik op de Muur’ gaan mensen die zijn opgegroeid in de DDR of in West-Berlijn met scholieren in gesprek over de Duitse deling. Op scholen in heel Nederland vertellen ze over hun leven in het gedeelde Duitsland en over de gevolgen die de val van de Muur voor hen had.

Op 18 december is dhr. Gunnar Planitzer te gast bij Het Nieuwe Lyceum. De gastles is in een aantal lessen voorbereid door Loes Haarhuis en Liesbeth Spoelder, docenten Duits.

“Met dit project, dat dit jaar voor de vierde keer plaatsvindt, wil het DIA Nederlandse leerlingen betrekken bij de recente geschiedenis van Duitsland”, aldus Trixie Hölsgens van de Onderwijsafdeling DIA. De val van de Muur is nu 28 jaar geleden en inmiddels is er een hele generatie opgegroeid die de deling alleen uit hun geschiedenisboeken kent. De persoonlijke verhalen van de gastsprekers maken de geschiedenis tastbaar.

Het Duitsland Instituut Amsterdam is het kenniscentrum over Duitsland. Het opereert op het raakvlak van onderwijs, wetenschap en maatschappij en initieert en stimuleert Nederlands-Duitse netwerken en uitwisselingen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie