Dertig zelfstandig wonende ouderen genoten van het aangeboden diner bij Settlers dankzij de stichting Met je Hart. Eén van de deelneemsters weet precies waar het vanavond omdraait. 'Het contact met de mensen, dat vind ik belangrijker dan het heerlijke eten.' FOTO: Astrid van Walsem
Dertig zelfstandig wonende ouderen genoten van het aangeboden diner bij Settlers dankzij de stichting Met je Hart. Eén van de deelneemsters weet precies waar het vanavond omdraait. 'Het contact met de mensen, dat vind ik belangrijker dan het heerlijke eten.' FOTO: Astrid van Walsem Foto: Astrid van Walsem

Samen genieten van een avondje uit

Algemeen

Het is maandagavond 4 december en bij restaurant Settlers is het gezellig druk. Op de lange tafel voorin ligt bij elk couvert een bijzonder driegangenmenu voor de 30 speciale gasten van vanavond. Er klinkt gelach en vrolijke stemmen gaan over een weer. Even zijn de eenzame momenten vergeten.

Bilthoven - ‘De oprichtster van Stichting Met je Hart, Babs van Geel, weet het precies te verwoorden,’ zegt Mijntje Bos, een van de vrijwilligsters die deze avond de deelnemers begeleidt. ‘Het gaat om een groep in de maatschappij waar wij allemaal ooit toe gaan behoren, maar waar wij ons moeilijk een voorstelling van kunnen maken. Het is een vergeten groep, de zelfstandig wonende ouderen.

‘De ouderen aan tafel zijn het allemaal met elkaar eens. Ze zijn niet zielig of eenzaam, maar genieten van zo’n avondje uit. Ze wonen allemaal nog zelfstandig en redden zich in hun ogen prima. In veel gevallen wonen zij alleen en is hun partner weggevallen. De bezoekjes van de kinderen een keer per week of eens in de twee weken zijn hun voelsprieten met de buitenwereld. Belemmerd door lichamelijke beperkingen is het lastig om buitenhuis contact te maken. Dankzij het nauwe contact dat de Stichting Met je Hart onderhoudt met huisartsen en wijkverpleegkundigen van ouderen, weten zij welke mensen de aandacht het hardst nodig hebben. Het is belangrijk voor deze groep om er even uit te zijn en zich onder leeftijdgenoten te kunnen mengen. In de periode van 1 november tot 17 december loopt de restaurantcampagne EET met je hart. Het werkt als volgt; als je gaat eten bij een van de deelnemende restaurants in De Bilt kan je een vrijwillige bijdrage van één euro per tafel bij de rekening laten optellen. De donaties komen volledig ten goede aan activiteiten voor ouderen in dezelfde gemeente. Hierdoor ontstaan mooie nieuwe verbindingen en initiatieven. Settlers maakt vanavond een speciale geste door het diner aan te bieden. Aan de lege borden te zien, smaakt het iedereen goed. En aan het einde van de avond wacht er op iedereen nog een beauty verrassing aangeboden door de DA Mooi. Eén van de deelneemsters weet precies waar het vanavond omdraait. ‘Het contact met de mensen, dat vind ik belangrijker dan het heerlijke eten.’ De volgende restaurants in de gemeente De Bilt hebben zich verbonden aan stichting Met je hart: Brasserie Vink, Amis, De Witte Zwaan, Zebs, Eetcafé Joos, Van Miltenburg, Bu!ten, PK Bilthoven, Naast de Buren en Brasserie Le Nord.

door Astrid van Walsem

advertentie