Afbeelding
Foto: Marie-Louise Geurtsen

Afvalbeleid, geen succes

13 december 2017 om 15:31 Algemeen

Column door Edwin Plug

Wist u dat u een e-mail kunt sturen naar terugnaar100@debilt.nl met de vraag om de afgelopen week geleverde 4e afvalbak weer te komen ophalen? Als u dat doet, levert u de 4e container in en zamelt u gewoon uw restafval weer middels de grijze vuilniszakken in.

Deze zakken kunt u dan gaan weggooien bij de ondergrondse afvalcontainers die op diverse plaatsen in de gemeente zullen worden geplaatst. Voor het weggooien van deze afvalzakken heeft u uw milieupas nodig. Deze wordt voor u geactiveerd als u de 4e container heeft geweigerd.

Overal zie ik mensen die de grote kliko’s niet meer in hun achtertuin willen; daar geen ruimte voor hebben of geen ruimte meer voor willen maken. Zij zetten de bakken, terecht, aan de voorkant van het huis of op andere plekken bij het huis langs de openbare weg.

Wat een verloedering van het straatbeeld geeft het; al die bakken die te zien zijn als je door de straten rijdt of loopt. En dan ook nog eens met die vreselijke oranje deksels er op! Maar ik snap al die mensen wel. Wij zelf willen ook geen 2 m2 van ons toch al niet al te grote achtertuin vrij maken voor de ontsierende, stinkende en vaak de helft van de tijd leeg staande bakken.

U snapt het waarschijnlijk al; ik ben geen fan van het nieuwe afvalstoffen-ophaalbeleid van de gemeente De Bilt. Als het aan mij ligt wordt dit beleid morgen weer afgeschaft! Ben ik tegen afvalscheiding? Nee, dat ben ik zeker niet. Ook wij scheiden ons GFT, papier, plastic en restafval en zullen dat ook blijven doen. Maar dan op onze eigen manier, zonder de extra kliko!

Ik ben erop tegen dat iedereen weer een extra bak opgedrongen krijgt en dat er op de andere zo’n feloranje deksel moest. Afvalscheiding is belangrijk, maar kan ook (te ver) doorslaan. Via deze weg roep ik de wethouder en gemeenteraad op om na te denken over een slimmere of andere manier van afvalscheiding, zonder dat al die kliko’s in de tuinen en langs de straat.

Met liefde betaal ik daarbij 10 euro per jaar meer voor de afvalstoffenheffing als er daarmee een betere oplossing voor handen is om met elkaar invulling te geven aan het thema duurzaamheid op dit vlak. De wijze waarop dit nu wordt vorm gegeven is voor mij in ieder geval geen oplossing.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie