Op 7 december is de première van de serie in theater Het Lichtruim; een dag later is de eerste aflevering te zien op YouTube en op de site van Regio TV De Bilt.
Op 7 december is de première van de serie in theater Het Lichtruim; een dag later is de eerste aflevering te zien op YouTube en op de site van Regio TV De Bilt. Foto: Sander Hoogendoorn

Tientallen Biltse helden op regio-tv

Algemeen

In de nieuwe tv-serie Helden worden vrijwilligers in de gemeente De Bilt in het zonnetje gezet. De bijzondere portretten van tientallen vrijwilligers zijn vanaf 7 december te zien bij Regio TV De Bilt. Filmmaker Richard Breedveld: „Het draait allemaal om betaald werk tegenwoordig. Het zou wat meer mogen gaan om plezier in het werk.”

De Bilt - Manager Ingrid van Maarschalkerweerd van welzijnsorganisatie MENS De Bilt en Richard Breedveld ontmoetten elkaar toen hij een film maakte tijdens vrijwilligersactie NLdoet.
Toen werd het idee geboren om een serie portretten te maken van vrijwilligers in De Bilt. „We wilden de mens achter de vrijwilliger laten zien”, zegt Van Maarschalkerweerd.

Doel van de serie is volgens Van Maarschalkerweerd om de vrijwilligers aan het werk te zien.
Wat doen ze? Waarom? „Zo is bij ons Wim Zaal gevolgd door Richard.” Breedveld – zelf ook vrijwilliger: „Wim is een vraagbaak voor iedereen bij MENS De Bilt. Als hij zou wegvallen, zou de organisatie een serieus probleem hebben.” Hij wil daarmee maar aangeven dat vrijwilligers een heel belangrijke schakel vormen.


Veel vacatures

Elke aflevering worden vijf vrijwilligers geportretteerd. Dat kan de groundsmanvan tennisvereniging FAK zijn, maar ook een vrijwilliger die hand-en-spandiensten verricht bij het Helen Dowling Instituut, dat psychologische hulp biedt aan kankerpatiënten en hun familie.

Van Maarschalkerweerd hoopt uiteraard dat de serie veel wordt bekeken en dat die de inwoners van de gemeente De Bilt aanzet tot nadenken over vrijwilligerswerk. „We hebben erg veel vacatures te vervullen.”

Erik Jan Trip, die de montage van de serie verzorgde, is zelf een lichtend vrijwilligersvoorbeeld. Hij kwam na een herseninfarct thuis te zitten, maar vertikte dat te accepteren. „Ik heb als freelancer altijd bij de televisie gewerkt in de montage. Dat werk kon ik niet meer doen, maar bij Regio TV De Bilt kon ik mijn oude werk weer oppakken.”

En dat volgens Trip zonder de druk van presteren. „Het geluk komt als je iets uit vrije wil doet. Geld speelt dan geen rol.” Dat wilden Breedveld en Trip in de serie ook uitdrukken. „Niemand hangt voor de lol thuis op de bank”, stelt Breedveld, die zelf pedagogisch medewerker is van beroep.

Première

Op 7 december is de première van de serie in theater Het Lichtruim; een dag later is de eerste aflevering te zien op YouTube en op de site van Regio TV De Bilt.

advertentie
advertentie