NOVA SLEEPT WINST UIT HET VUUR IN HAARLEM

20 november 2017 om 14:10 Algemeen

Nova moest aantreden tegen een nog onbekende tegenstander, Rapid 1 uit Haarlem. Op het veld kwam deze tegenstander uit in de tweede klasse, waar zij een goede tweede plaats bekleden. Op papier dus een mindere tegenstander dan Nova. Het wedstrijdbeeld deed echter anders vermoeden. Door het fanatieke Haarlemse publiek en het weggeven van onnodige vrije ballen en strafworpen, kon Nova niet loskomen van Rapid. Het verschil tussen beide teams werd niet groter dan 3 doelpunten. Pas in de laatste 5 minuten kon Nova langszij komen en de wedstrijd uitspelen. Uiteindelijk werd de wedstrijd met 21-24 gewonnen.

door Job Paauw

Weinig rebound

Na de eerste 3 minuten keek Nova al direct aan tegen een achterstand van drie doelpunten. In tegenstelling tot Nova, kende de aanvallen van Rapid veel schoten. Hierdoor kon het team uit Haarlem in de wedstrijd komen en kon het makkelijk scoren. In het begin van de wedstrijd liep Nova achter de feiten aan en kon pas na 20 minuten spelen de eerste voorsprong pakken. Het was lastig voor Nova om daarna los te komen omdat Rapid elke keer een snel antwoord had op een doelpunt van Nova. De teams zochten de kleedkamer op met een stand van 14-13 in het voordeel van Rapid.

Wisselbeleid

Met het nieuwe wisselbeleid kan de coach acht keer wisselen. Daarnaast mogen spelers, na een wissel, weer terug in het veld gebracht worden. Coach Tom Rickli maakte deze wedstrijd gebruik van deze mogelijkheid. “Het is nu mogelijk om spelers rust te geven en op de juiste momenten kwaliteiten te benutten van bepaalde spelers. Dit komt ten goede van het totale spel”, aldus Rickli.

Slotakkoord

Nova kwam sterk de kleedkamer uit. Door een te gretig duel van Rapid, kon Michelle Reus een strafworp forceren en deze zelf ook verzilveren. Naarmate de wedstrijd vorderde kreeg Nova steeds meer grip op de tegenstander. Nova kende in het midden van de tweede helft een periode met weinig doelpunten. Door sterk verdedigend werk kreeg het vak dat in de aanval stond genoeg mogelijkheden, maar wist niet te scoren. Het was Richard van der Pas die met belangrijke doelpunten Nova in de race hield. Vervolgens was het Michelle Reus die, met nog drie minuten spelen met een koelbloedige strafworp de ploeg uit Bilthoven op twee punten voorsprong zette. Het slotakkoord was van Renske van Kempen, die met een afstandsschot in de laatste minuut, de wedstrijd definitief in het slot gooide.

Scores Nova 1: Renske van Kempen (2), Maarten van Brenk (2+2S), Richard van der Pas (7), Inge van Eck (1), Michelle Reus (5S), Job Paauw (4), Marciano de Vree (1)

Maarten van Brenk na de wedstrijd: “We hebben deze wedstrijd verdedigend gewonnen. Vandaag hielden we de tegenstander in de tweede helft op 7 doelpunten, dan doe je het goed. In het veldseizoen hadden we deze wedstrijd kunnen verliezen, maar deze keer lukte het ons om verdedigend grip te krijgen en op de juiste momenten te scoren.”

Volgende week speelt Nova tegen de degradant uit de overgangsklasse, KVZ. Na de nederlaag tegen Roda 1, zal de ploeg gebrand zijn om de punten te pakken. Het belooft een mooie pot te worden.