Wat belangrijk is is dat mensen hun eigenheid behouden, of ze nu vluchteling zijn of niet en dat de maatschappij dit respecteert.
Wat belangrijk is is dat mensen hun eigenheid behouden, of ze nu vluchteling zijn of niet en dat de maatschappij dit respecteert.

Week van Respect - gastdocenten op scholen

9 november 2017 om 11:43 Algemeen

Op maandag 6 november is de twaalfde editie van de nationale Week van Respect van start gegaan. De achterliggende gedachte van deze week is om jongeren te stimuleren om samen te zorgen voor een samenleving waarin plaats is voor iedereen.

Door Astrid van Walsem

De Bilt - Ook in De Bilt wordt op verschillende scholen aandacht besteed aan ‘Respect’ door het geven van lessen die verzorgd worden door gastdocenten. Een van die scholen is de Patioschool in De Bilt. Vrijwilligster Evelyne Bos van Steunpuntvluchtelingen De Bilt verzorgt een gastles op donderdag 9 november voor de groepen zeven en acht.

Reizen zonder vliegtuig

Evelyne is sinds tweeënhalf jaar vrijwilligster bij Steunpunt Vluchtelingenwerk De Bilt. Daar ondersteunt zij enkele van de 118 gezinnen die een asielstatus hebben gekregen bij hun administratieve integratieproces.
‘We begeleiden een gezinnen met kinderen en maar ook echtparen en alleenstaanden.
Steunpunt Vluchtelingen De Bilt helpt deze gezinnen vanaf het moment dat zij een woning binnen de gemeente hebben toegewezen tot dat zij op eigen benen moeten staan. Dit traject duurt twee jaar.
Voor deze begeleiding zijn veel mensen nodig en gelukkig kan het Steunpunt rekenen op de hulp van 135 vrijwilligers. Maar we kunnen altijd meer vrijwilligers gebruiken.

Ik help mensen bij hun administratie en zaken zoals schoolgesprekken en huisartsbezoeken. Ik zorg voor een tolk en help hen met de belastingformulieren. Ik kom ook bij de mensen thuis en kom in aanraking met verschillende culturen. Dit is als reizen zonder vliegtuig.’ ‘Het is belangrijk dat een vluchteling zo snel mogelijk wordt opgenomen in onze maatschappij, maar voor de een is dat makkelijker dan voor een ander. Vooral voor kinderen maak ik mij hard. Zij hebben geen enkele invloed op hun situatie. Ze kunnen niks doen aan de oorlog in hun land en hebben er zelf niet voor gekozen om te vluchten. Zij zijn de grootste slachtoffers.’ ‘Ik wil de kinderen op de Patioschool laten inzien dat ‘anders’ zijn ook normaal is. Ik wil dit gaan doen met voorbeelden uit het dagelijks leven. Ik wil ze vragen hoe ze thuis een boterham eten. Dan hoop ik uiteraard verschillende reacties te krijgen. De een vouwt zijn boterham dubbel, de andere snijdt hem met mes en vork in stukjes. Beide manieren van boterham eten zijn goed. Ook wil ik ze laten voelen hoe het is om een taal niet te begrijpen. Hoe geïsoleerd je je hierdoor kan voelen. Ik heb al gehoord dat er kinderen Engels spreken in de klas, dus ik ga Duits praten. Daarnaast wil ik de klas vragen wat respect voor hen betekent. Hopelijk ontstaat er dan een zinvolle discussie.’ ‘Wij willen de mensen leren zich staande te houden in de Nederlandse maatschappij. Wat ik heel belangrijk vind is dat mensen hun eigenheid behouden, of ze nu vluchteling zijn of niet en dat wij dat als maatschappij allen respecteren.’ ‘Verder wil ik de klas vertellen dat vluchtelingen vaak uit een familiecultuur komen en opeens zitten zij zonder sociaal vangnet in Nederland. Zij voelen zich vaak heel alleen en zeker kinderen. ‘Het leren van de Nederlandse taal is heel erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat je uit je isolement komt. Bij het Steunpunt benadrukken wij hierbij ook de rol van de ouders. Het is niet alleen het werk van anderen om te zorgen dat zij en hun kinderen de taal machtig worden. Iedereen heeft ook zijn eigen verantwoording hier in te nemen.’ ‘Ik hoop dat ik aanstaande donderdag de kinderen kan laten zien hoe bevoorrecht zij zijn en hoe mooi het is om kennis te maken met andere culturen en gebruiken. Maar het belangrijkst vind ik dat ze leren om mensen in hun waarde te laten en te respecteren om wie ze zijn.’ www.steunpuntvluchtelingendebilt.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie