Op maandag 30 oktober heeft wethouder Anne Brommersma een samenwerkingsovereenkomst getekend.
Op maandag 30 oktober heeft wethouder Anne Brommersma een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Burgerhulpverlening bij hartstilstand

2 november 2017 om 15:07 Algemeen

Op maandag 30 oktober heeft wethouder Anne Brommersma een samenwerkingsovereenkomst met de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU) en Stichting Hartslag De Bilt getekend, waardoor vrijwilligers in de gemeente De Bilt opgeroepen kunnen worden om hulp te verlenen bij een hartstilstand.

De Bilt - Burgerhulpverlening via ‘HartslagNu’ is hiermee officieel van start in de gemeente De Bilt. De Meldkamer Ambulancezorg stuurt straks niet alleen ambulances op weg, maar alarmeert ook een groep burgerhulpverleners in de omgeving. Brommersma is blij dat De Bilt ook meedoet: “Die eerste minuten na een hartstilstand zijn cruciaal. Dat zijn ook de minuten waarin professionele hulpverleners vaak nog onderweg zijn. Het is fantastisch dat buurtgenoten in dat geval vrijwillig en met een AED de kans op overleven kunnen vergroten.”

Stichting Hartslag De Bilt

In de gemeente De Bilt hangen al op verschillende plekken AED’s, waarvan enkele in Westbroek en Maartensdijk ook 24 uur per dag bereikbaar zijn. AED’s zijn draagbare apparaten die het hartritme weer kunnen herstellen bij een hartstilstand. Een alarmeringssysteem waarbij AED’s en burgerhulpverleners kunnen worden ingezet ontbrak nog. De gemeente De Bilt, De RAVU en Stichting Hartslag De Bilt hebben nu de handen ineengeslagen om het systeem in alle kernen van de gemeente mogelijk te maken.

John van Engelen van de RAVU: “De burgerhulpverlening is een waardevolle aanvulling op de professionele inzet. Door snel burgerhulp in te zetten bij reanimatiebehoeftige patiënten stijgt de overlevingskans bij een hartstilstand naar meer dan 25%. Samen kunnen we zo snel mogelijk de beste hulp geven en de overlevingskansen vergroten.”

Meehelpen

Om burgerhulpverlening tot een succes te maken is het van belang dat er voldoende opgeleide vrijwilligers en beschikbare AED’s zijn. Wilt u ook burgerhulpverlener worden en beschikt u over de juiste opleiding? Meld u dan aan via de website www.hartslagnu.nl. Heeft u niet de juiste opleiding gevolgd? U kunt voor een reanimatie- of EHBO-cursus terecht bij diverse partije Zie de websites www.reanimatieonderwijs.nl en www.ehbodebilt.nl voor de mogelijkheden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie